Economie

Beleggers voeren druk bij Fortis op

Fortis blijft onder druk van zijn aandeelhouders staan. Beleggersclubs proberen een buitengewone aandeelhoudersvergadering af te dwingen. Daarnaast dringt pensioenfonds ABP, een grootaandeelhouder, aan op veranderingen in de wijze waarop de bank-verzekeraar is georganiseerd.

ANP
6 August 2008 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:11

De beleggersverenigingen VEB, Deminor en Test-Aankoop uit Nederland en België zeiden dinsdag te mikken op een openbare vergadering in november. Om deze af te dwingen, hebben ze 10 procent van alle aandelen nodig. De komende tijd bekijken ze of grote aandeelhouders zich achter hen willen scharen.De beleggers nemen daarmee het heft in eigen hand, nadat Fortis een vergadering vorige week van de hand had gewezen. Ze willen weten waarom Fortis eind juni plotseling miljarden extra nodig had. Ook stellen ze de positie van bestuurders ter discussie, bijvoorbeeld die van boegbeeld Maurice Lippens. Een vergadering zou kunnen uitmonden in een bijltjesdag.

„Dat we gezamenlijk en grensoverschrijdend optreden, is een versterking”, zei woordvoerder Jan Bleyen van Deminor. De beleggersclub heeft momenteel met „vijf à zes” grote aandeelhouders contact. „Eind deze maand weten we meer.”

Fortis heeft wel informatieve bijeenkomsten met beleggers toegezegd. „Het is jammer dat ons initiatief tot het houden van de informatieve sessies al wordt veroordeeld voordat ze hebben plaatsgevonden”, zo zei een woordvoerster.

De beleggersclubs vinden het pensioenfonds ABP vooralsnog niet aan hun zijde. Dat zei Paul Frentrop, hoofd corporate governance van de vermogensbeheerder van ABP. Het fonds voor ambtenaren en leraren bezit 2,5 procent van de aandelen Fortis.

ABP doet wel een dringend beroep op Fortis om veranderingen door te voeren in de organisatie. „Fortis zou het een en ander kunnen opschonen”, zei Frentrop. Hij doelde op de bestuursstructuur, zeggenschap van aandeelhouders en beschermingswallen. Het pensioenfonds dwong eerder hervormingen af bij olieconcern Shell.

Het ABP kocht eind juni voor 500 miljoen euro nieuwe aandelen Fortis. De investering was onderdeel van een broodnodige kapitaalinjectie van 8,3 miljard euro. Frentrop: „Toen zeiden we tegen Fortis: We doen wel mee, maar we vinden het belangrijk dat er veranderingen komen.”

De manier waarop de besluitvorming rondom de overname van ABN AMRO bij Fortis vorig jaar plaatsvond, illustreert volgens Frentrop precies dat verandering noodzakelijk is. „Wij vonden die overname geen goed idee. Maar we hadden moeite om aan het woord te komen.”

De informatieve bijeenkomsten zouden een mooi moment vormen voor Fortis om wijzigingen aan te kondigen, vindt het ABP. Of Fortis dat gaat doen, kon de woordvoerster van het concern niet zeggen. „Wij blijven bij onze eerdere verklaring dat er geen aanleiding is om veranderingen door te voeren. Maar wij bekijken altijd grondig of onze organisatie modernisering behoeft en praten daarover met partijen die daarom vragen.”

De nieuwe topman bij Fortis, Herman Verwilst, krijgt bij zijn vertrek een premie die kan oplopen tot 5 miljoen euro, zo hebben de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad berekend. Verwilst staat bij Fortis aan het roer sinds Jean-Paul Votron moest opstappen na forse kritiek op zijn beleid. Volgens het jaarverslag van Fortis heeft Verwilst recht op „een brutovergoeding die gelijk is aan drie jaar inkomen.” Dit betekent dat hij niet alleen het basissalaris, maar ook eventuele bonussen bij de ontslagvergoeding mag optellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer