Kerk & religie

Aanbouw gg Uddel

De gereformeerde gemeente in het Gelderse Uddel heeft aan haar kerk een aanbouw gerealiseerd. De aanbouw, in dezelfde stijl als de kerk, biedt de gemeente zaalruimte voor onder andere de catechisaties.

5 August 2008 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:11

Sinds 1958, het jaar waarin de huidige kerk werd gebouwd, was er geen zaalruimte beschikbaar. De catechisaties werden eerst gegeven in een zijvleugel van het gebouw. Met een gordijn werd dit gedeelte afgescheiden van de rest van de kerkzaal. Later werd gebruikgemaakt van een voormalig Groene Kruisgebouw en ruimte in het gebouw van de naastgelegen Jacobus Fruytier Scholengemeenschap.De gereformeerde gemeente te Uddel probeerde al langer een uitbreiding te realiseren, maar de plannen werden steeds afgewezen door de gemeente Apeldoorn. Vorig jaar kreeg de kerkelijke gemeente eindelijk groen licht.

De nieuwe ruimte is door middel van een schuifwand te verdelen in twee zalen. Ook is het mogelijk de nieuwe zaalruimte door een schuifwand bij de kerkzaal te betrekken. Het aantal zitplaatsen neemt hierdoor met 100 tot 150 toe.

De werkzaamheden, waarmee in het najaar werd begonnen, zijn nagenoeg afgerond. De aanbouw is grotendeels gerealiseerd met hulp van vrijwilligers uit de eigen gemeente. De aannemer was aannemers- en bouwbedrijf A. Buijtenhuis uit Uddel.

Kerk Zuidwolde 100 jaar
ZUIDWOLDE - Het kerkgebouw van de gereformeerde kerk aan het Boterdiep in het Groningse Zuidwolde bestaat dit jaar 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan houdt de gemeente op zaterdag 20 september een jubileumfeest, zo bericht het Friesch Dagblad. Vanaf 12.00 uur is er een reünie voor oud-kerkleden. Om 13.00 uur wordt het nieuwe naambord van de kerk onthuld. Verder is er een expositie van oude doopjurken en Bijbels. Met een beamer worden er de hele dag oude kerkfoto’s vertoond.

De gereformeerde kerk in Zuidwolde werd in 1908 ontworpen door architect Y. van der Veen. Op 18 oktober 1908 werd de eerste dienst in het gebouw gehouden. Het kerkgebouw telde 400 zitplaatsen en kostte 10.000 gulden.

In 1981 werd het bedehuis grondig gerenoveerd. Het gebouw kreeg de originele kleuren terug: blauw en ossenbloedrood. Na honderd jaar krijgt de kerk, tijdens het jubileumfeest, een eigen naam: Ontmoetingskerk.

Kerk Wijnjewoude 100 jaar
WIJNJEWOUDE - Het kerkgebouw van de gereformeerde kerk in het Friese Wijnjewoude bestond vorige maand 100 jaar. De gemeente vierde het jubileum met een kerkdienst en een reünie. Op het jubileumfeest was de kerk de hele dag open. Mensen konden in de kerk foto’s bekijken van de geschiedenis van het gebouw. Ook was er een reünie, die volgens het Friesch Dagblad door ongeveer 200 mensen werd bezocht.

De eerste steen van het kerkgebouw werd destijds gelegd door ds. H. Brinkman. Het vorige kerkgebouw van de gereformeerde kerk in Wijnjewoude was te klein geworden voor de gemeente en werd verkocht aan het plaatselijke christelijke schoolbestuur. Het nieuwe kerkgebouw werd na een halfjaar opgeleverd.

In de jaren dertig is er een nieuw gedeelte aan de kerk toegevoegd. In 1992 werd de kerk getroffen door een blikseminslag. Het gevolg was dat de toren verzakte.

In de afgelopen jaren kreeg de kerk dubbele beglazing voor de glas-in-loodramen en is de hele kerk geschilderd. Het gebouw heeft 350 zitplaatsen. De gereformeerde kerk te Wijnjewoude telt ongeveer 600 leden.

Glas-in-loodramen Jubbega
JUBBEGA - De hervormde kerk in Jubbega heeft vorige maand nieuwe glas-in-loodramen gekregen. Op een van de ramen is de voormalige gereformeerde kerk te zien. Ook het huidige kerkgebouw van de protestantse gemeente, voorstellingen uit de geschiedenis van het Friese dorp en de Bijbelse Job zijn weergegeven. De ramen zijn gemaakt door schilder Cor Booy uit Tjerkgaast en glazenier Karel van der Wal uit Hemelum, aldus het Friesch Dagblad.

Boek kerk Beekbergen
BEEKBERGEN - Op initiatief van de dorpsraad Beekbergen-Lieren is het boek ”In en rond de kerk van Beekbergen” verschenen. Het boek is geschreven door Huub Ummels, oud-gemeenteambtenaar monumentenzorg van de gemeente Apeldoorn, en voorzien van een voorwoord door dr. G. W. Marchal, predikant van de Beekbergense hervormde gemeente. Ger van Leeuwen verzorgde het fotomateriaal.

Het boek geeft een helder beeld van de ontstaansgeschiedenis van de kerkgemeenschap in Beekbergen en de bouw van de Oude Kerk, die haar oorsprong heeft in de dertiende eeuw. Ook de ontwikkelingen in het dorp komen aan de orde. De uitgave is voorzien van een uitgebreide literatuurlijst.

Het 64 bladzijden tellende boek is te koop bij Boekhandel Beekbergen, Primerashop De Damper en drogisterij Hali. Ook kan het boek tijdens een rondleiding in de kerk, op woensdagmiddag tussen 14.00 uur en 18.00 uur, worden aangeschaft.

Tot 1 oktober bedraagt de prijs 7,50 euro, daarna 8,50 euro. Het boek wordt toegezonden na overmaking van 10 euro op rekeningnummer 30.60.61.341 t.n.v. Dorpsraad Beekbergen-Lieren te Beekbergen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer