Buitenland

België herdenkt sterfdag koning Boudewijn

Belgen herdachten donderdag de vijftiende sterfdag van koning Boudewijn. De vorst overleed in 1993, na 42 jaar over de zuiderburen te hebben geregeerd.

ANP
31 July 2008 19:18Gewijzigd op 14 November 2020 06:11
Belgen herdachten donderdag de vijftiende sterfdag van koning Boudewijn. De vorst overleed in 1993, na 42 jaar over de zuiderburen te hebben geregeerd.Foto ANP
Belgen herdachten donderdag de vijftiende sterfdag van koning Boudewijn. De vorst overleed in 1993, na 42 jaar over de zuiderburen te hebben geregeerd.Foto ANP

Velen beschouwen de koning als een van de laatste echte Belgen. Hij werd zowel door Vlamingen als Walen zeer gerespecteerd. Honderdduizenden Belgen bezochten destijds zijn baar en uitvaart in Brussel.De aandacht voor Boudewijn is recent opgebloeid, temidden van de ruziënde bevolkingsgroepen in België.,Met Boudewijn zou al dat gesol na de verkiezingen van vorig jaar niet zijn gebeurd", zegt ex–premier Wilfried Martens donderdag in krant Het Nieuwsblad. Oud–minister Willy Claes deelt die mening: „Boudewijn zou misschien wat krachtdadiger hebben gereageerd".

Bekende Belgen als wielerlegende Eddy Merckx en zanger Will Tura roemen de voormalige koning donderdag in interviews. Omroepen hebben documentaires uitgezonden over Boudewijn en in winkels verschenen nieuwe boeken over de vorst, die op 62–jarige leeftijd kinderloos stierf aan een hartaanval in zijn vakantieoord in Spanje.

Ter gelegenheid van zijn vijftiende sterfdag kwamen zo’n achthonderd Belgen naar een herdenkingsmis. Boudewijns 80–jarige weduwe Fabiola liep aan de arm van haar zwager koning Albert II en met een wandelstok.

Boudewijn was bij zijn dood een van de langst regerende vorsten ter wereld. Hij kwam al als twintigjarige aan de macht. Zijn vader moest gedwongen afstand doen van de troon, omdat hij had meegewerkt met de nazi’s. Tijdens zijn bewind gaf België de kolonie Congo zijn onafhankelijkheid en begon het voorzichtig aan een federale staatsinrichting.

Boudewijn stond bekend als een zeer gelovig katholiek. Zo weigerde hij als koning eens een wet te tekenen die abortus zou toestaan. Met de regering werd afgesproken dat hij enkele minuten zou aftreden, waarna de regering de wet zelf kon ondertekenen.

Sommigen hadden voorgesteld om Boudewijn heilig te laten verklaren, wegens zijn vele goede werken. „Op dit moment zitten we in de onderzoeksfase van een lang proces", zei Eric de Beukelaer, woordvoeder van de Belgische bisschoppenconferentie, recent tegen persbureau Belga. Dat proces kan vijftig of honderd jaar duren. Geen enkele Belgische vorst werd tot nu toe heilig verklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer