Buitenland

Broer bevestigt beroep in zaak-Karadzic

De broer van Radovan Karadzic heeft zondag bevestigd dat er vrijdagavond beroep is aangetekend tegen de uitlevering van de voormalige Bosnisch-Servische leider aan het Joegoslaviëtribunaal. De advocaat van de vermeende oorlogsmisdadiger weigerde tot dusver uitsluitsel hierover te geven.

Buitenlandredactie
28 July 2008 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
De broer van Radovan Karadzic heeft zondag bevestigd dat er vrijdagavond beroep is aangetekend tegen de uitlevering van de voormalige Bosnisch-Servische leider aan het Joegoslaviëtribunaal. Foto EPA
De broer van Radovan Karadzic heeft zondag bevestigd dat er vrijdagavond beroep is aangetekend tegen de uitlevering van de voormalige Bosnisch-Servische leider aan het Joegoslaviëtribunaal. Foto EPA

Volgens de raadsman is de geheimzinnigheid „onderdeel van de strategie van de verdediging.”Luka Karadzic maakte het nieuws bekend na een bezoek aan zijn broer in de gevangenis in Belgrado. De rechters behandelen het beroep naar verwachting maandag. Zij kunnen binnen enkele uren een besluit nemen over het beroep. Als het wordt afgewezen, kan het ministerie van Justitie dezelfde dag nog het uitleveringsbevel uitvaardigen en Karadzic naar Den Haag sturen. De verwachting is overigens dat Karadzic pas woensdag naar Nederland komt.

De Servische autoriteiten zijn Radovan Karadzic op het spoor gekomen doordat hij vorige maand belde naar een familielid in Bosnië, wiens telefoon werd afgeluisterd. Dat zeiden bronnen binnen de Servische veiligheidsdienst zondag in de Britse krant The Sunday Times.

Het mobiele nummer waarmee naar het familielid werd gebeld, bleek op naam te staan van Dragan David Dabic. Dit was de schuilnaam waaronder Karadzic de afgelopen jaren door het leven ging, bleek na zijn arrestatie. Dabic werd vervolgens ongeveer een maand lang geschaduwd, zei een woordvoerder van het Servische tribunaal voor oorlogsmisdaden in de krant. Vorige week maandag gingen zij tot arrestatie over. Wanneer de speurders erachter kwamen dat Dabic in werkelijkheid Karadzic was, is niet duidelijk.

Het dagblad Blic meldde dit weekeinde overigens dat Karadzic door de Servische veiligheidsdienst is opgespoord na een anonieme tip. De tipgever verschafte een gedetailleerde beschrijving van de vermomming van Karadzic en diens werk als alternatief genezer. De advocaat van Karadzic zegt dat zijn cliënt op 18 juli werd ontvoerd en drie dagen door onbekenden is vastgehouden.

De Servische premier Mirko Cvetkovic herhaalde zondag dat de autoriteiten niet weten waar andere voortvluchtigen zich ophouden, zoals de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. „Als wij het wisten, zouden wij hetzelfde doen als met Karadzic.”

In Den Haag werd zaterdag vergeefs gewacht op de komst van Radovan Karadzic. Voor de gevangenis van Scheveningen staan al dagenlang satelliettransmissiewagens van tv-ploegen die wachten op de ex-president van Republika Srpska.

Karadzic heeft ondertussen van zijn waarschijnlijk laatste dagen in Belgrado gebruikgemaakt om te biecht en te communie te gaan. De Servisch-Orthodoxe Kerk deelde zaterdag mee dat Karadzic in zijn cel bezoek heeft gehad van haar waarnemend patriarch, bisschop Amfilohije van de oude Montenegrijnse hoofdstad Cetinje. De 63-jarige Karadzic is afkomstig uit Montenegro. De politicus, psychiater, alternatief genezer en dichter Karadzic heeft niet alleen gebiecht, maar de bisschop tevens verzekerd dat hij al dertig jaar lang leeft volgens de Bijbelse geboden, aldus de kerkelijke verklaring.

Het Joegoslaviëtribunaal zoekt Karadzic sinds 1995 wegens volkenmoord en oorlogsmisdaden. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij de genocide van Srebrenica.

In Republika Srpska (RS) willen velen dat niet geloven. Duizenden Bosnische Serviërs gingen zaterdag de straat op om steun te betuigen aan hun held. In het skidorp Pale, onder Karadzic jarenlang RS-hoofdstad, hielden circa 2000 mensen een vreedzame mars, die georganiseerd was door de zogenaamde Servische Democratische Partij (SDS) van Karadzic. Zijn aanhangers hadden afbeeldingen van hem bij zich met daarop teksten zoals ”Servische held” en ”We steunen je”. Voor een kerk staken ze kaarsen voor de ex-president aan. In de huidige RS-hoofdstad Banja Luka betuigden circa duizend mensen hun steun aan Karadzic.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer