Huizencrisis in VS raakt Aruba
De Amerikaanse huizencrisis laat haar sporen na op Aruba. Amerikanen verkopen hun eigendommen op het eiland om in eigen land het hoofd boven water te houden. Dat zeggen vijf van de grootste makelaars op Aruba, die vooral voor hun luxe huizen afhankelijk zijn van Amerikanen.
„De meeste Amerikanen hadden op basis van de overwaarde van hun woning een tweede of derde hypotheek genomen om op Aruba een huis te kopen”, licht makelaar Kenneth Faustin van Re/max toe. „Door de crisis krijgen we zeker geen nieuwe Amerikaanse klanten meer. De prijzen zijn gaan zakken nu verkopers na jaren weer bereid zijn die te verlagen.”Marc Schotborg van Coldwell Banker, dat bijna alleen Amerikaanse klanten had, richt zich nu noodgedwongen op de lokale Arubaanse markt. „Dat zorgt voor hevige concurrentie om een taart die al betrekkelijk klein was.”
De Arubaanse makelaars zien echter de belangstelling toenemen bij Nederlandse en Canadese klanten. „De koers van de euro en van de Canadese dollar maakt een aankoop hier een stuk aantrekkelijker”, zegt Ronald Groters van Best & Solid/Centrury 21.
De verkoop van huizen in de VS viel in de maand juni mee. Vergeleken met een maand eerder is de verkoop van nieuwe eengezinswoningen in juni met 0,6 procent gedaald naar 530.000. Analisten gingen uit van een verkoopdaling tot 500.000 nieuw verkochte eengezinswoningen. In mei werden nog een herziene 533.000 nieuwe huizen verkocht. Eerder werden voor mei 512.000 verkochte huizen gemeld.
Het aantal gedwongen huizenverkopen in de VS is in het tweede kwartaal met 121 procent gestegen tot bijna 740.000 vergeleken met vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg het aantal executieverkopen met 14 procent, blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het marktonderzoeksbureau RealtyTrac.
Een op de 171 Amerikaanse huiseigenaren heeft inmiddels zijn huis gedwongen moeten verkopen of bevindt zich in een procedure voorafgaand aan een executieverkoop. Voor het hele jaar rekent RealtyTrac op 2,5 miljoen gedwongen verkopen. Veel huiseigenaren in de VS zijn in financiële problemen gekomen door de gedaalde huizenprijzen en de afzwakkende arbeidsmarkt. Ook de oplopende inflatie en de kredietcrisis spelen hen parten.