Kritiek na ongeluk brandweerboot
De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid heeft veel kritiek op het optreden van de brandweer Gelderland–Zuid rond een ongeval op de Waal op 14 februari. Drie brandweerlieden sloegen overboord toen hun boot op een krib voer. Het incident was volgens de inspectie onder meer te wijten aan slechte communicatie en gebrekkigeinschatting van de risico’s.
De snelle interventieboot (sib) van de brandweer rukte op 14 februari ’s nachts uit na een aanvaring tussen twee schepen ten oosten van Nijmegen. Op weg naar de plaats van de aanvaring botste de boot op een krib. Drie brandweerlieden sloegen overboord. Twee van hen konden zichzelf in veiligheid brengen. De derde kon ternauwernood uit het water worden getrokken. Een brandweerman brak enkele ribben.De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid constateert dat er ondanks het slechte zicht met 55 kilometer per uur is gevaren. De risico’s zijn daarbij onvoldoende afgewogen. Door het lawaai van de buitenboordmotoren was communicatie met de commandopost niet mogelijk, aldus de inspectie.
Het materiaal op de blusboot was ook niet in orde. Het reddingsvest van een van de brandweerlieden die overboord sloegen, was niet klaar voor gebruik. Duidelijke instructies over gebruik van het vest ontbraken.
De inspectie dringt aan op duidelijke voorschriften rond de inzet van de snelle interventieboot. Het brandweerkorps laat weten de conclusies van het rapport grotendeels te onderschrijven.
Het Openbaar Ministerie in Arnhem is op de hoogte van het rapport. Het bekijkt of er sprake is geweest van strafbare feiten.