Seksuele robot doet de liefde verkouden
Binnen afzienbare tijd zullen er robots zijn die als seksuele partner van de mens kunnen optreden, schrijft Johan Korten. Hoewel het duidelijk is dat seksuele robots Bijbels gezien ongewenst zijn, is het toch goed om na te denken over de vraag of sociale robots nuttig gebruikt kunnen worden.
We gaan toe naar een wereld waarin robots een belangrijk onderdeel van de maatschappij vormen en ook als liefdespartner optreden. Dat voorspelt dr. David Levy, die vorig jaar promoveerde op het onderwerp ”Intieme relaties met kunstmatige partners”. Levy sprak vorige maand op een congres aan de Universiteit Maastricht over relaties tussen mensen en robots.De conferentie bracht op een wetenschappelijke manier nieuwe ontwikkelingen naar voren die de laatste tijd steeds vaker in het nieuws verschijnen. Vanuit christelijk perspectief was de bijeenkomst deels als choquerend, maar grotendeels ook als logisch gevolg van het atheïstische gedachtegoed te typeren.
Technisch is het niet al te moeilijk een robot te bouwen die de seksuele behoeften van de mens kan bevredigen, getuigen ook artikelen in de bladen Techno! en Natuur en Techniek. Seksspeelgoed is al her en der verkrijgbaar, seksrobots worden klaarblijkelijk de volgende stap. Volgens de techniekbladen kan men de rosse buurt wel sluiten als een sekspop zich ook nog eens gaat gedragen als een mens.
Robotontwikkelaars zijn al langere tijd bezig met robots die emoties kunnen tonen en op emoties kunnen reageren. Daarom is het niet vreemd dat Levy stelt dat robots tussen 2030 en 2050 in staat zullen zijn relaties met mensen te hebben.
Evolutie
Opvallend was dat op de conferentie veelvuldig het woord ”evolutie” viel. Als de mens een willekeurig, door natuurlijke selectie gevormde hoop DNA is met door evolutie ontstane emoties en gevoelens, dan is er inderdaad weinig verschil tussen de emoties van een mens en een robot. De mens is ontstaan uit DNA, de robot uit schroefjes, elektronica en rubber. Al met al zien sommigen robotica zo’n beetje als volgende stap in de evolutie van de mens.
Sociale robots die relaties met mensen kunnen aangaan, plaatsen de maatschappij voor nieuwe uitdagingen. Juist Bijbelgetrouwe christenen hebben de opdracht om kritisch te reageren op nieuwe tendensen zoals deze. Onze jongeren, kinderen en kleinkinderen zullen zeker te maken krijgen met robots die tot veel meer in staat zijn dan wij ons nu kunnen voorstellen. Juist dan is het van belang hen op te voeden in de rechte leer.
Laten we jongeren helpen bij lastige onderwerpen zoals seksualiteit. Een goed boek hierover is bijvoorbeeld ”I Isaac Take Thee Rebekah” van dr. Ravi Zacharias (helaas alleen in het Engels verkrijgbaar). In het boek moedigt dr. Zacharias vanuit de Schriften jongeren aan om relaties op een Bijbelse manier vorm te geven (hij verbindt onder andere de geschiedenis van Izak en Rebekka met onze tijd).
Bedrieglijk
Laten wij zijn tegen jongeren overduidelijk over relaties, ook als nieuwe soorten aanvallen op het Bijbelse huwelijk wellicht spoedig komen. Laten we zorgen dat jongeren voorbereid zijn op de toekomst, en hen nadrukkelijk aansporen Gods wegen te zoeken en te volgen, ook op het gebied van relaties en technologie.
Dat de liefde tussen mensen bezig is te verkouden, merken we allemaal. Maar dat het zo koud zal worden dat mensen van vlees en bloed vervangen worden door apparaten die op min of meer bedrieglijke wijze de schijn wekken een mens te zijn, hadden maar weinigen kunnen bevroeden. Terwijl aan de ene kant seksuele robots totaal ongewenst zijn, zullen we aan de andere kant juist goed moeten nadenken over de vraag of sociale robots ook nuttig gebruikt kunnen worden en wat de grenzen zijn die Gods Woord stelt, ook met betrekking tot de robotica.
De auteur is docent informatica aan Christelijke Hogeschool Windesheim. Hij schrijft dit artikel op persoonlijke titel.