Twistesee en Edersee, water en wandelen

De regio rond Bad Arolsen met zijn paleis en Waldeck met zijn kasteel biedt niet alleen veel voor cultuurliefhebbers, maar ook voor waterrecreanten en wandelaars. Bij Bad Arolsen ligt het wat kleinere Twistestuwmeer, bij Waldeck de grote Edersee.

18 July 2008 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 06:07
De Edertalstuwdam heeft een meer van 30 kilometer lang gecreëerd. Foto's RD
De Edertalstuwdam heeft een meer van 30 kilometer lang gecreëerd. Foto's RD

Het water van de Twistestausee net buiten Bad Arolsen kabbelt rustig tegen de oever. Langs de kant van het stuwmeer zitten vissers, op het water varen een paar waterfietsen en kano’s. Het meer ligt mooi in het groen. „Vandaag is het rustig, maar op warme dagen zijn er veel mensen op en rond het water te vinden”, vertelt Wilhelm Müller van het toeristenbureau, die enthousiast naar een soort kabelbaan voor waterskiërs wijst. „De beste waterskiërs oefenen hier.”De Twistesee valt echter in het niet in vergelijking met de iets zuidelijker gelegen Edersee, een stuwmeer van bijna 30 kilometer lang, met verschillende dorpjes langs de oever. De hoofdplaats aan het meer is Waldeck, een stadje dat voor een flink deel van het toerisme leeft: veel hotels, pensions en botenverhuur.

Het dek van de rondvaartboot Ster van Waldeck is deze dag gevuld. De boot is net vertrokken vanaf de aanlegsteiger bij Waldeck. Langs de oever vaart het schip richting de Edertalsperre, de stuwdam die het enorme stuwmeer heeft gecreëerd. Bij de dam ligt een van de op- en afstapplaatsen die de rondvaartboot aandoet.

Bom
De dam is een onderbreking van de rondvaart waard. De 400 meter lange en bijna 50 meter Edertalsperre die het water van de Eder tegenhoudt, is een indrukwekkend bouwwerk. De dam is tussen 1908 en 1914 gebouwd. Verschillende dorpen verdwenen daardoor onder water. Een klein museum aan de voet van de dam vertelt de geschiedenis van de Edertalsperre en licht daar vooral de Tweede Wereldoorlog uit, toen de dam een voltreffer kreeg van een geallieerde bom.

Het water in het stuwmeer wordt nog altijd gebruikt om elektriciteit op te wekken voor een aantal grote steden in Midden-Duitsland. Het water staat nu nog hoog, „maar aan het einde van een hete, droge zomer kan het een stuk lager staan”, vertelt een dame van het toeristenbureau dat op de dam is gehuisvest.

De generatoren die de stroom opwekken, staan niet bij de dam, maar in een grote grot in de buurt. Vanwege werkzaamheden zijn die pas weer vanaf 2010 te bezoeken voor toeristen, maar bezoekers kunnen in een informatiecentrum -niet ver van de stuwdam- wel uitleg krijgen over de opwekking van stroom en met een tandradbaan naar stuwbekkens op 300 meter hoogte meerijden.

Voor de kinderen is de mooie waterspeeltuin aan de westkant van de dam interessanter. Zij kunnen zich vermaken en tegelijkertijd leerzaam bezig zijn. Een nat pak deert de meeste kinderen niet.

Veel wild
Aan de Edersee ligt ook een natuurpark, het Kellerwald. Het park heeft de status van nationaal park. Dat zegt iets over de rijk gevarieerde flora en fauna -veel wild- die er te vinden is. Het nieuwe informatiecentrum vertelt daar alles over.

Niet alleen het nationale park, maar heel de omgeving van de Edersee nodigt uit om te wandelen. Langs een groot deel van het meer loopt een recent vernieuwde weg met een breed wandel- en voetpad. De wandelaar die meer van rust houdt, kan een alternatieve route door de omringende bossen nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer