Fortistopman: overname ABN AMRO doet pijn
Fortis heeft voor het eerst toegegeven dat de overname van ABN AMRO pijnpunten met zich heeft meegebracht.
„Ik denk dat niemand betwist dat dit strategisch een perfecte operatie is. Maar in termen van timing en prijs kunnen misschien een aantal nuances worden aangebracht”, zei plaatsvervangend bestuursvoorzitter Herman Verwilst van Fortis woensdag. Hij opende een mediaoffensief om de onrust rondom de geplaagde bank-verzekeraar weg te nemen. Daarmee hoopte hij ook een begin te maken met een verbetering van de communicatie met de buitenwereld.Het Belgisch-Nederlandse concern was een dag eerder onderwerp geworden van speculaties op de beurzen. Het aandeel kelderde dinsdag nadat er geruchten waren dat Fortis opnieuw krap bij kas zit. Eind juni had het concern plotseling ruim 8 miljard euro aan vers kapitaal nodig om de balans te stutten.
Tijdelijk topman Verwilst: „De aandelenbeurs is de ganse dag gedomineerd geweest door allerlei geruchten, tot en met de meest waanzinnige. Er is geen grond van waarheid in wat er gezegd wordt, maar toch werd onze beurskoers beïnvloed. Het moet maar eens afgelopen zijn dat het brede publiek wordt beïnvloed door geruchten die soms zomaar gelanceerd worden. Soms anoniem.”
Volgens diverse analisten en handelaren is Fortis op de beurs een speelbal geworden van grotere beleggers die geld verdienen door te anticiperen op een koersdaling. „We hebben de toezichthouders gevraagd zich eens te buigen over dat probleem. Men is in staat via het elektronische kanaal zaken te verspreiden. Daarover hoeft men geen verantwoording af te leggen, omdat dat anoniem gebeurt”, aldus de bestuurder.
De topman, die de inmiddels vertrokken Jean-Paul Votron voorlopig opvolgt, bezweert dat Fortis momenteel geen extra kapitaal nodig heeft. „Alle ratio’s zoals die zijn voorgeschreven door toezichthouders, zijn gerespecteerd. Er is geen enkele reden op dit ogenblik om bijkomende initiatieven tot kapitaalsverhogingen te nemen.”
Hoe lang dat zo blijft, kon Verwilst niet zeggen. „Ik heb geen glazen bol. Als iemand mij vraagt hoe het is over 12 of 24 maanden, dan weet ik dat jammer genoeg niet. Maar dat geldt voor de hele sector.” Hij verwees naar onzekerheden over de economie, wisselkoersen en de olieprijs.
In hoeverre die zaken Fortis nu al raken, moet blijken op 4 augustus, als het concern resultaten over het tweede kwartaal rapporteert. Sommige aandeelhouders willen dat Fortis eerder publiceert om de rust te herstellen. „Daar is geen enkele reden voor”, zei Verwilst, die heeft aangegeven dat er onder de streep winst zal worden behaald.
Fortis nam vorig jaar voor 24 miljard euro grote delen van ABN AMRO over, in samenwerking met Banco Santander en Royal Bank of Scotland. Verwilst kon niet aangeven wanneer Fortis het benodigde fiat krijgt voor de integratie van ABN AMRO Nederland in de eigen organisatie. Het groene licht moet komen van De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Bos van Financiën.
„Een verklaring van geen bezwaar van DNB en de minister is nooit een simpele brief waarbij gezegd wordt: U hebt toestemming of u hebt het niet. Er zijn voorwaarden aan verbonden. We hebben hierover de afgelopen weken constructieve gesprekken gehad, waarbij af en toe verschil van inzicht is. Maar daar wordt dan aan gewerkt.”
Hoewel Fortis moeite doet om de onrust te bezweren, blijven beleggers sceptisch. Het aandeel Fortis stond woensdag tot diep in de middag in het rood. Aandeelhouders dringen aan op een extra vergadering, waarin ze willen stemmen over de positie van een andere belangrijke bestuurder: Maurice Lippens. Hij vervult een rol die te vergelijken is met de positie van een president-commissaris.
Verwilst: „Er is nog geen beslissing genomen of zo’n vergadering er komt. Mogelijk nemen we die op 1 augustus, als onze top vergadert. De verdiensten van meneer Lippens voor Fortis zijn zeer groot. Als man die meegebouwd heeft aan de groei en als man die vandaag belangrijk is voor de leiding. Maar laat ons ook niet vergeten dat het lot van een onderneming nooit wordt bepaald door één persoon.”