Binnenland

Toekomst Melkertbanen nog onduidelijk

De toekomst van de 20.000 Melkertbanen die er in Nederland zijn, is nog onduidelijk. Tijdens de algemene financiële beschouwingen pleitte het CDA er dinsdag voor om op plaatsen „waar knelpunten dreigen te ontstaan” sommige Melkertbanen te behouden.

Redactie politiek
30 October 2002 10:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:54
DEN HAAG - Minister Nawijn van Vreemdelingenbeleid en Integratie in gesprek met PvdA-fractieleider Van Nieuwenhoven. Gisteren begonnen de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer. - Foto ANP
DEN HAAG - Minister Nawijn van Vreemdelingenbeleid en Integratie in gesprek met PvdA-fractieleider Van Nieuwenhoven. Gisteren begonnen de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer. - Foto ANP

Het zou dan gaan om conciërges en andere toezichthouders. De overige Melkertbanen zouden wel mogen verdwijnen.

CDA-woordvoerder De Nerée van Babberich weet nog niet hoeveel van de 20.000 Melkertbanen dan precies behouden kunnen worden. Wel sluit hij gedwongen ontslagen voor bestaande Melketiers uit.

Ook LPF-woordvoerder Van As voelt wel voor behoud van een deel van de Melkertbanen. Hij heeft dan vooral die banen op het oog die de veiligheid bevorderen. Ook Leefbaar Rotterdam, de aan de LPF verwante lokale partij, pleit om deze reden voor het behoud van Melkertbanen.

Voor het afschaffen van het spaarloon pleit geen enkele politieke partij meer. De coalitiepartijen VVD en LPF lieten onlangs al weten van de afspraken in het regeerakkoord te willen afwijken. Dinsdag, tijdens de eerste dag van de financiële beschouwingen, hield ook coalitiegenoot CDA de deur nadrukkelijk open. De Nerée wil als vervanger van het spaarloon eigenlijk liever een uitgebreide levensloopregeling, die het sparen voor allerlei soorten verlof mogelijk maakt, maar hij toonde zich bereid zich te scharen bij de andere fracties als zo’n nieuwe regeling niet op 1 januari 2003 haalbaar is.

De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks dienden dinsdag een plan in om het spaarloon voor huishoudens tot modaal te handhaven; VVD en LPF willen dat alle werknemers van de regeling kunnen blijven profiteren. Met behoud van het spaarloon is 800 miljoen euro gemoeid.

De Kamer zal minister Hoogervorst van Financiën vandaag opdragen financiële dekking te zoeken om het belastingvoordeel te handhaven. PvdA, GroenLinks en VVD stellen voor de 500 miljoen euro te gebruiken die het kabinet heeft gereserveerd om de sociale partners met lastenverlichting tot loonmatiging te bewegen.

De financiële beschouwingen verlopen door de demissionaire status van het kabinet opener dan ooit. De coalitiepartijen, CDA, LPF en VVD, voelen zich een stuk minder gebonden aan het regeerakkoord en alle partijen zoeken daarom naar eigen meerderheden in de Kamer om hun plannen te verwezenlijken.

De LPF toonde zich gisteren ook bereid oppositieplannen te steunen die fiscaal interessante beleggingen in onder meer groen en cultuur proberen te behouden. Ook het CDA is misschien bereid de investering van ongeveer 30 miljoen euro ondanks de afspraken in het regeerakkoord te handhaven.

SGP-woordvoerder Van der Vlies verzette zich dinsdag tegen afschaffing van de onroerendezaakbelasting (OZB). „Een eigen financieel instrumentarium is een belangrijke voorwaarde om onafhankelijk van het Rijk een eigen beleid te voeren.” Van der Vlies waarschuwde voor overhaaste beslissingen op dit punt en vroeg de regering eerst de consequenties voor gemeenten, burgers en bedrijven helder in kaart te brengen. ChristenUnie-woordvoerder Van Dijke pleitte ervoor niet de OZB, maar de overdrachtsbelasting af te schaffen. „Dat verlaagt de kosten bij woningaankoop, is goed voor starters op de woningmarkt en bevordert doorstroming op de huizenmarkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer