Economie

Fortis in steeds zwaarder weer

De geplaagde bankverzekeraar Fortis verkeert in steeds zwaarder weer. Beleggers verliezen in rap tempo hun vertrouwen in het Belgisch-Nederlandse concern. Het aandeel Fortis kreeg dinsdag voor de tweede keer in nog geen drie weken tijd een geweldig pak slaag.

ANP
15 July 2008 17:08Gewijzigd op 14 November 2020 06:07
De geplaagde bankverzekeraar Fortis verkeert in steeds zwaarder weer. Beleggers verliezen in rap tempo hun vertrouwen in het Belgisch-Nederlandse concern. Het aandeel Fortis kreeg dinsdag voor de tweede keer in nog geen drie weken tijd een geweldig pak sl
De geplaagde bankverzekeraar Fortis verkeert in steeds zwaarder weer. Beleggers verliezen in rap tempo hun vertrouwen in het Belgisch-Nederlandse concern. Het aandeel Fortis kreeg dinsdag voor de tweede keer in nog geen drie weken tijd een geweldig pak sl

Volgens beurshandelaren leidde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ditmaal de glijvlucht van het aandeel in. Bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst van de toezichthouder zei dinsdagochtend dat hij onderzoek doet naar de gang van zaken bij Fortis, dat enkele weken terug onverwacht 8,3 miljard euro moest ophalen.„Dat is de druppel die de emmer deed overlopen. Men is bang dat er nog meer lijken komen", reageerde Zwaneveld van AFS Brokers. Het aandeel Fortis zette kort voor het middaguur een scherpe daling in. Op het dieptepunt stond de bankverzekeraar op de beurs in Amsterdam 22 procent lager dan maandag, op 7,77 euro. Daarmee belandde de koers op de laagste koers in ruim vijf jaar.

De koersval is vrij uitzonderlijk, maar Fortis is zeker niet het enige financiële concern dat onder druk staat. De aanhoudende kredietcrisis vreet aan de koersen en het financiële uithoudingsvermogen in de sector.

Zo ging afgelopen weekend in de Verenigde Staten de grote hyptheekbank IndyMac ten onder. De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson moest de twee hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac met noodkredieten overeind houden. Eerder al viel de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns om. De Britse bank Northern Rock werd in februari genationaliseerd.

Een slecht cijfer over het vertrouwen van beleggers in Duitsland en een nieuwe piek van de koers van de euro ten opzichte van de dollar maakte het wantrouwen op de Europese beurzen compleet. De koersen van alle financiële concerns belandden in het rood. Effectenhuis AFS Brokers spreekt van een „algehele vertrouwenscrisis".

De onrust vertaalt zich de laatste tijd in uitzonderlijke koersuitslagen, ook buiten de financiële sector. Het hoofdfonds TNT steeg maandag meer dan een kwart in waarde na overnamegeruchten rond de post- en pakketbezorger. Tegelijkertijd verloor offshorebedrijf SBM, eveneens genoteerd in de AEX-index, bijna een kwart na een winstalarm.

Voor Fortis betekende de onrust onder beleggers de tweede scherpe koersdaling in korte tijd. Eind juni verloor Fortis op een dag bijna een vijfde van zijn waarde, na de plotselinge aankondiging van de kapitaalinjectie van ruim 8 miljard euro.

Wat dinsdag volgens financieel analist Paul Beijsens van Theodoor Gilissen extra op de beurskoers van Fortis drukte, waren geluiden dat het concern wederom nieuw kapitaal nodig heeft. Verder zei hij dat grote beleggers speculeren dat klanten Fortis inruilen voor een andere bank.

„Als de markt slecht blijft, moet Fortis afschrijven op bezittingen. Dat drukt weer op de balans", zei vermogensbeheerder Fred Huibers van Het Haags Effectenkantoor. Beijsens: „Fortis heeft twee dingen nodig: vertrouwen van aandeelhouders en vertrouwen van klanten. Met deze koersdalingen verliezen ze dat steeds meer".

Fortis kon dinsdag geen verklaring geven voor de forse koersval. Een woordvoerder wilde geen reactie geven op geruchten in de markt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer