Economie

Orakel van Omaha trekt z’n eigen plan

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett profileert zichzelf door de krapte op de kredietmarkten steeds meer als geldschieter voor miljardenovernames. Dankzij de goedgevulde oorlogskas van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway kloppen bedrijven almaar vaker bij Buffett aan om acquisities te financieren.

ANP
11 July 2008 22:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:06
Buffet: ...beroemdste investeerder... - Foto EPA
Buffet: ...beroemdste investeerder... - Foto EPA

De jongste investering van de 77-jarige Buffett werd afgelopen donderdag bekendgemaakt. Berkshire doet mee aan de overname van het Amerikaanse chemieconcern Rohm & Haas voor 18,8 miljard dollar (12 miljard euro) door Dow Chemical. Buffett betaalt 3 miljard aan Dow in ruil voor een belang van 7,1 procent, waarmee hij in één klap de grootste aandeelhouder van Dow wordt. In april stelde hij al 6,5 miljard dollar beschikbaar aan snoepproducent Mars voor diens overname van ’s werelds grootste kauwgommaker Wrigley. Buffett kreeg daarvoor een minderheidsbelang in Wrigley.Daarmee geeft het Orakel van Omaha, zoals Buffett vaak wordt genoemd, aan dat hij zich niet laat weerhouden door de onrust op de financiële markten om miljardentransacties af te sluiten. Dat hoeft de Amerikaanse multimiljardair ook niet, want met meer dan 44 miljard dollar op de bank zit Berkshire er warmpjes bij.

De onrust op de kredietmarkten heeft ertoe geleid dat het kapitaal van Buffett uitermate interessant is geworden. Banken zijn huiverig geworden om grote sommen geld uit te lenen uit angst voor verliezen. Daardoor is de markt voor overnames grotendeels opgedroogd, maar Buffett biedt uitkomst. „Het is duidelijk dat als je kapitaal zoekt, Warren iemand is die je moet spreken”, aldus een handelaar op Wall Street.

Buffett toonde zich eerder dit jaar al bereid als reddende engel op te treden voor de in moeilijkheden geraakte markt voor obligatieverzekeringen. ’s Werelds beroemdste investeerder bood in februari aan garant te staan voor de schuldpapieren van de drie grootste obligatieverzekeraars in de Verenigde Staten ter waarde van 800 miljard dollar. Hier moesten dan wel fikse premies voor worden betaald. Het aanbod van Buffett werd echter niet enthousiast ontvangen door alle obligatieverzekeraars en na enige tijd weer ingetrokken.

Toch komt ook Berkshire niet helemaal onbeschadigd uit de kredietcrisis en de onrust op de financiële markten. Het aandeel Berkshire is in de eerste helft van dit jaar met 20 procent gedaald, het slechtste halfjaar sinds 1990.

Dat komt vooral door zorgen bij investeerders over de toegenomen concurrentie voor de verzekeringsonderdelen van Berkshire. Die activiteiten zijn goed voor ongeveer de helft van de omzet van het bedrijf. In 2007 boekte Berkshire een recordwinst van 13,2 miljard dollar.

Buffett bouwde het in Omaha, Nebraska, gevestigde Berkshire in de afgelopen veertig jaar uit van een verlieslijdend textielbedrijfje tot een concern met een marktwaarde van 210 miljard dollar. Berkshire heeft belangen in bedrijven variërend van Coca-Cola, American Express tot Anheuser-Busch. Buffett bezit een belang van 26 procent in Berkshire.

Ondanks zijn grote rijkdom is Buffett wel met beide benen op de grond gebleven. Zo drinkt hij liever Cherry Coke in plaats van dure wijn en is hij verzot op het spelen van de ukelele. En als Buffett uit eten gaat, geeft hij de voorkeur aan een eenvoudig steakhouse boven een vijfsterrenrestaurant.

Bovendien is hij een gulle gever. In 2006 maakte Buffett bekend 85 procent van zijn fortuin te doneren aan de Bill & Melinda Gates Foundation.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer