Politiek

Ophef over patiëntenstop Thuiszorg Groningen

Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) snel opheldering over de eerste patiëntenstops in de thuiszorg.

ANP
5 July 2008 14:12Gewijzigd op 14 November 2020 06:04
DEN HAAG/GRONINGEN - Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) snel opheldering over de eerste patiëntenstops in de thuiszorg. Foto ANP
DEN HAAG/GRONINGEN - Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) snel opheldering over de eerste patiëntenstops in de thuiszorg. Foto ANP

Tweede Kamerlid Leijten van de SP eiste zaterdag ook direct een plan van aanpak van de bewindsvrouw na het bericht dat Thuiszorg Groningen geen patiënten meer aanneemt. Sensire, een kleinere thuiszorgorganisatie die in Overijssel en Gelderland werkt, stelde zaterdag eveneens een stop in.Als Bussemaker volgende week niet met een plan van aanpak komt, dreigt Leijten de Kamer terug van vakantie (zomerreces) te roepen om orde op zaken te stellen.

Vendrik van GroenLinks wil eerst uitgezocht hebben of de problemen bij de instellingen niet op zichzelf staan en of deze niet te verhelpen zijn met maatregelen die de PvdA–bewindsvrouw al heeft genomen.

Een woordvoerster van Bussemaker stelt dat er komende week al sowieso een overleg is gepland over de situatie in de thuiszorg. Maar volgens haar is de kans groot dat de patiëntenstop van Thuiszorg Groningen te maken heeft met de organisatie zelf en patiënten doorverwezen kunnen worden naar andere zorgverleners in de regio. Ook regeringspartij CDA vermoedt dit en heeft weinig behoefte aan spoedoverleg en nieuwe maatregelen.

De landelijke organisatie van thuiszorginstellingen, Branche Belang Thuiszorg Nederland, laat in een reactie weten „dat dit signaal niet op zichzelf staat niet en ook niet nieuw is”. „Wij wijzen er al jaren op dat er te weinig geld is waardoor er steeds meer druk komt op de ouderenzorg”, zegt bestuurder Jan Verschuren. Volgens hem wordt er bij andere instellingen in Nederland ook over gesproken en gedacht om patiëntenstops in te voeren, maar is Thuiszorg Groningen de eerste grote instelling die tot deze maatregel is overgegaan.

Volgens de Groningse thuiszorginstelling is het budget via de AWBZ voor dit jaar uitgeput en is er geen geld meer om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen. Thuiszorg Groningen verwijst vanaf komende maandag alle AWBZ–zorgaanvragen en toegewezen indicaties terug naar het Zorgkantoor.

„Wij zien ons daartoe genoodzaakt omdat we geen geld krijgen om aan de toenemende vraag naar verpleging en verzorging te voldoen. Dit betekent dat Thuiszorg Groningen de zorg van alle AWBZ–klanten die vanaf nu in de zorg komen zelf moet financieren”, zo laat de onderneming op haar website weten.

Volgens Thuiszorg Groningen kan deze instelling niet zelf de zorg van de AWBZ–klanten gaan financieren. „Daarmee komt de continuïteit van de organisatie in gevaar en dus de zorg voor onze 14.000 huidige AWBZ–klanten. Deze maatregel gaat ons zeer aan het hart. Want goede zorg thuis voor iedereen is en blijft altijd ons uitgangspunt. We hopen dat er op zo kort mogelijke termijn een oplossing komt”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer