Buitenland

Warm welkom voor Betancourt in Frankrijk

De bevrijde Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (46) is vrijdag warm onthaald door de Franse president Nicolas Sarkozy op een vliegveld bij Parijs. „Ik dank alles aan Frankrijk. Aan deze bijzondere president die alles voor me deed en aan het Franse volk”, aldus Betancourt bij aankomst.

ANP
4 July 2008 16:14Gewijzigd op 14 November 2020 06:04
VILLACOUBEY - De Franse president Sarkozy kust Ingrid Betancourt bij aankomst in Frankrijk. Foto EPA
VILLACOUBEY - De Franse president Sarkozy kust Ingrid Betancourt bij aankomst in Frankrijk. Foto EPA

Sarkozy en zijn echtgenote Carla Bruni heetten haar welkom met een omhelzing. „Frankrijk is blij om je hier te zien”, aldus Sarkozy. Hij zei verder dat haar terugkomst hoop biedt aan eenieder die in vrijheid gelooft. Frankrijk zette zich jarenlang in voor de bevrijding van Betancourt. De politica groeide grotendeels op in Parijs, waar ze later ook politicologie studeerde. Ze verkreeg de Franse nationaliteit door te trouwen met een Franse studiegenoot.Betancourt zei in haar toespraak dat ze waardering had voor de perfect verlopen bevrijdingsoperatie. „Bij een militaire operatie waren ongetwijfeld doden gevallen”. Verder zei ze blij te zijn dat ze weer „thuis” was. „Ik had moeite om bij de andere gijzelaars weg te gaan, maar nu ben ik weer bij mijn familie. Frankrijk is mijn familie”.

Het Colombiaanse leger bevrijdde Betancourt woensdag nadat zij meer dan zes jaar gevangen was gehouden door de FARC, een van oorsprong marxistische rebellenbeweging. Naast Betancourt werden nog veertien gijzelaars bevrijd.

De Zwitserse radio RSR meldde echter op basis van een anonieme bron dat de militaire bevrijdingsoperatie helemaal niet heeft plaatsgevonden. De gijzelaars zouden vrijgekocht zijn door de Verenigde Staten voor 12 miljoen euro. De drie bevrijde Amerikanen zouden in werkelijkheid agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI zijn. De VS wilden liever de twee bewakers van de gijzelaars omkopen om zich tegen de FARC te keren dan losgeld aan FARC betalen. Volgens de radiozender was het merkwaardig dat er geen videobeelden van de actie zijn.

Betancourt werd drie jaar lang 24 uur per dag door de FARC-rebellen vastgeketend. Haar spiritualiteit redde haar van de afgrond. „Ik probeerde die kettingen met waardigheid te dragen, zelfs als ik het ondraaglijk vond”. Het antwoord op de vraag of ze werd gemarteld door haar kidnappers was „ja, ja”. Ze heeft echter besloten verder geen onaangename details over haar gevangenschap bekend te maken. Wel vertelde ze dat altijd een pet met brede rand droeg en handschoenen tegen insecten. „De jungle was een vijandige omgeving, met mieren en tarantula’s en andere bijtende dieren”.

Betancourt heeft een druk programma na haar vrijlating. Ze bezocht al enkele families van gijzelaars die nog vastzitten. Paus Benedictus XVI nodigde Betancourt uit voor een persoonlijk gesprek. Op 20 juli organiseert ze een mars in Colombia voor de vrijlating van de overige zevenhonderd gijzelaars die nog vastzitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer