Buitenland

VS presenteren resolutie tegen Mugabe

De Verenigde Staten hebben donderdag aan de overige leden van de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie gepresenteerd waarin wordt opgeroepen de Zimbabwaanse machthebbers te straffen. Washington acht president Robert Mugabe en elf andere topfunctionarissen verantwoordelijk voor de politieke crisis in het Afrikaanse land.

Buitenlandredactie
4 July 2008 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 06:03
Mugabe (rechts) tijdens overleg van de Afrikaanse Unie over de situatie in zijn land. Foto EPA
Mugabe (rechts) tijdens overleg van de Afrikaanse Unie over de situatie in zijn land. Foto EPA

De VS willen banktegoeden bevriezen en ze willen een reisverbod. Het Witte Huis verwijt Mugabe en zijn handlangers het ondermijnen van de democratie, het schenden van mensenrechten en een gebrek aan respect voor het recht.De Veiligheidsraad van de VN laakte vorige week de omstandigheden in Zimbabwe, die vrije en eerlijke verkiezingen onmogelijk maakten.

Rond de 200 aanhangers van de oppositie hebben donderdag hun toevlucht gezocht in de Amerikaanse ambassade in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. De Amerikaanse ambassadeur, James McGee, zei dat het ambassadepersoneel samenwerkt met humanitaire organisaties om onderdak voor hen te regelen. Buiten de ambassade waren oproeragenten te zien en mensen die hun bezittingen met zich meedroegen. Aanhangers en leden van het bewind van president Robert Mugabe zijn door de oppositie beschuldigd van intimidatie en geweld.

Vorige week klopten ruim 300 sympathisanten van de oppositie al aan bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Harare. Zij zijn ondergebracht in een opvangkamp buiten de stad.

Twee Zimbabwaanse mensenrechtenactivistes die bijna zes weken in een gevangenis in Harare vastzaten, zijn vrijgelaten.

Jenni Williams en Magodonga Mahlangu, van de vreedzame actiegroep ”Women and Men of Zimbabwe Arise” (WOZA), kwamen gisteren op borgtocht vrij, zo meldde een woordvoerder van WOZA.

De twee werden op 28 mei tijdens een vreedzame demonstratie gearresteerd en vastgezet op beschuldiging van verstoring van de openbare orde en het verspreiden van ”bevooroordeelde” publicaties over de regering.

De vrijlating volgt op felle protesten van onder andere Amnesty International.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer