Kamer: Pool met uitkering aanpakken
De Tweede Kamer wil een hardere aanpak van Oost-Europese arbeidsmigranten die in ons land een uitkering aanvragen. Regeringspartijen CDA en PvdA vroegen het kabinet donderdag in een motie maatregelen te nemen om het aantal werkloze Polen en andere Oost-Europeanen met een uitkering terug te dringen, dan wel hun verblijfsrecht te beëindigen.
Minister Donner (Sociale Zaken) noemde de motie een ondersteuning van zijn beleid. Daarentegen wees Donner moties af van oppositiepartijen VVD en SP, die ook de rechten van migranten op een uitkering willen beperken. Deze zouden onder meer in strijd zijn met de grondwet.Zowel regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als de oppositiepartijen SP, VVD en PVV hameren op problemen met Oost-Europeanen en willen een pas op de plaats in het toelatingsbeleid. Daarop wees Donner op een brief van werkgevers en vakbonden, die onder voorwaarden de grenzen wel willen openen voor Roemenen en Bulgaren, gezien de krapte op de arbeidsmarkt.
Dit najaar wil het kabinet bezien of Roemeense en Bulgaarse werknemers geen werkvergunning meer nodig hebben om hier te werken. Voor 1 oktober willen CDA-Kamerlid Van Hijum en zijn PvdA-collega Spekman ook maatregelen zien om de uitkeringsafhankelijkheid van Oost-Europeanen terug te dringen.
Volgens Van Hijum kan weliswaar het verblijfsrecht van arbeidsmigranten die kort in ons land zijn en niet zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien, nu al worden beëindigd. Maar hij vraagt zich af of dit beleid in de praktijk wel wordt uitgevoerd en pleit voor een gezamenlijke aanpak van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), uitkeringsinstituut UWV, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en gemeenten.
Verder drongen regerings- en oppositiepartijen aan op een hardere aanpak van malafide uitzendbureaus die hun werknemers uitbuiten, onderbetalen en daarmee zorgen voor oneerlijke concurrentie. Donner gaf aan daar al met koepelorganisatie ABU in de uitzendbranche mee bezig te zijn.