Politiek

Kabinet eens over embryo’s

Het kabinet heeft een compromis gevonden in de netelige discussie over embryoselectie. Selectie op grond van borst- en eierstokkanker mag doorgaan, maar voor het toestaan van selectie voor andere ziektes is instemming nodig van een landelijke commissie.

Redactie politiek
27 June 2008 23:05Gewijzigd op 14 November 2020 06:02
Minister Klink (links) en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. Foto ANP
Minister Klink (links) en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. Foto ANP

Het kabinet heeft vrijdag een nieuwe brief over dit politiek gevoelige dossier vastgesteld en naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat gebeurde nadat staatssecretaris Bussemaker, minister Klink (beiden van Volksgezondheid) en vicepremier Rouvoet samen het compromis hadden voorbereid.De ChristenUnie kan als politieke winst noteren dat embryoselectie meer is ingekaderd dan tot nu toe het geval is. Er komt een landelijke commissie met deskundigen die beoordeelt voor welke andere ziektes in de toekomst embryoselectie mag. Een dergelijke richtlijnencommissie is er tot nu toe niet.

Ziekenhuizen die zich bezighouden met embryoselectie moeten zelf ook een commissie instellen die iedere vraag van aanstaande ouders om een embryo zonder de erfelijke ziekte die zij zelf wel met zich meedragen, afzonderlijk beoordeelt. De overheid stelt daarvoor kaders. De belangrijkste is dat het risico op ziektes, zoals erfelijke vormen van kanker, zo hoog moet zijn als ziektes waarvan voor (bijna) 100 procent vaststaat dat kinderen deze kunnen krijgen, zoals de ziekte van Huntington of taaislijmziekte.

De PvdA, die in het debat over embryoselectie tegenover de ChristenUnie stond, kan als winstpunt noemen dat embryoselectie in verband met erfelijke borst- en eierstokkanker niet meer door de richtlijnencommissie beoordeeld hoeft te worden. Daarover heeft enkele maanden geleden reeds een groep van deskundigen advies uitgebracht. Verder heeft de PvdA binnengehaald dat de politiek zich niet inhoudelijk met individuele gevallen bemoeit en ook geen lijstjes opstelt welke ziektes wel en niet in aanmerking komen voor behandeling. Dat wil het kabinet dus overlaten aan deskundigen.

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid (PvdA) zei dat de voorwaarden die het kabinet nu stelt nauw aansluiten bij de huidige manier van werken, zoals die in het academisch ziekenhuis van Maastricht gestalte krijgt. Ze sprak over „codificatie.” Tegelijk zei ze dat de nieuwe brief over embryoselectie „evenwichtiger” was dan de eerste. „Dit is een betere brief”, aldus de bewindsvrouw.

Vicepremier Rouvoet verklaarde na afloop van het kabinetsberaad dat hij „met opgeheven hoofd” naar zijn achterban kan gaan. Inkadering van embryoselectie ziet hij als een belangrijke verworvenheid. Hij benadrukte dat als de ChristenUnie niet in het kabinet had gezeten er helemaal geen andere brief was gekomen.
ChristenUnie Kamerlid Wiegman stelde in een reactie dat de regeling die nu door het kabinet wordt voorgesteld niet „het ethische en politieke ideaal van de ChristenUnie” is, maar gegeven de maatschappelijke en politieke omstandigheden „een belangrijke verbetering is van de bestaande situatie.”
SGP Kamerlid Van der Vlies is niet tevreden met het compromis. „Wat eerst niet gebeurde, wordt nu mogelijk: selectie op basis van erfelijke vormen van kanker. Dat is een uitbreiding van de bestaande praktijk. En dat is in mijn ogen een verslechtering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer