Economie

VS weifelen over steun aan huizensector

NEW YORK - Er zijn vorige maand iets meer bestaande huizen verkocht in de VS dan de maand daarvoor. Dat was deze week het beste nieuws in tijden over de huizensector die vorig jaar in een ernstige crisis raakte. De verkoop steeg met 2,0 procent, hoewel de verkoop van nieuwe huizen met 2,5 procent achteruitging.

Van onze correspondent
27 June 2008 22:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:02

Ondanks deze maandelijkse stijging in de sector bestaande huizen werden er in mei op jaarbasis 15,9 procent minder huizen verkocht dan een jaar geleden. Bovendien is de gemiddelde prijs van bestaande huizen vergeleken met vorig jaar met 6,3 procent gedaald. Deze belabberde situatie op de Amerikaanse huizenmarkt heeft verschillende oorzaken. Allereerst de hypotheek- annex kredietcrisis die zich vorig jaar manifesteerde.Jarenlang leenden hypotheekverstrekkers veel te makkelijk geld aan mensen die zich dat eigenlijk nauwelijks konden veroorloven. Toen de economie vertraagde, onder meer als gevolg van sterk stijgende energieprijzen, bleken veel hypotheeknemers niet meer aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Met als gevolg dat banken met een overschot aan huizen kwamen te zitten die men op de markt dumpte. Daardoor daalden de huizenprijzen, hetgeen ook de positie van solide hypotheeknemers beïnvloedde.

„Er sneuvelen op dit moment minstens 8000 hypotheken per dag. Het is dus dringend tijd dat Washington solide hypotheeknemers te hulp komt, maar dat blijkt moeilijker dan wij dachten”, aldus de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden John Boehner. Een van de redenen daarvoor is het feit dat er zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat en zowel onder Republikeinen als onder Democraten meningsverschillen bestaan over een hulpprogramma.

Sommige parlementariërs vinden dat banken niet mogen profiteren van het hulpprogramma, omdat die banken juist door hun „onverantwoorde leningen” de crisis hebben veroorzaakt. „Als wij verlieslijdende banken -bijvoorbeeld fiscaal- te hulp komen, dan wordt hun onverantwoordelijke beleid indirect afgewenteld op de belastingbetaler. Hoe help je benadeelde huizenbezitters, zonder dit wanbeleid van de banken te belonen? Dat is een moeilijk vraagstuk”, meent Democraat Barney Frank.

De dalende huizenprijzen plus de zwakke dollar bieden overigens kansen voor buitenlandse geïnteresseerden. De familie Losie uit Saskatoon in de Canadese provincie Saskatchewan kocht onlangs een huis in de Amerikaanse staat Arizona. „Met zo veel goedkope huizen op de Amerikaanse markt plus de lage Amerikaanse dollar in vergelijking met onze Canadese dollar was dit een buitenkans. Bovendien is het voor ons uit het betrekkelijk koude Canada een aangename gedachte een tweede huis te hebben in het warmere Amerikaanse zuiden”, aldus Mike Losie.

Er is ook belangstelling van Europese kant voor de goedkope Amerikaanse huizen. „Hier in New York gaat het vooral om Europeanen die van de gedaalde prijzen gebruik willen maken om te investeren. Om later dus weer te verkopen, hoewel er een enkeling is die hier in New York een tweede huis of appartement zoekt. Maar dat zijn uitzonderingen. Ik hoor van collega’s dat er ook mensen zijn die in Florida en Californië willen kopen als investering”, vertelt makelaar Jonathan Miller uit New York.

Biedt de ingezakte huizenmarkt met sterk gedaalde prijzen geen mogelijkheid voor Amerikaanse huizenbezitters om te herfinancieren? „Zo simpel is het niet”, meent Miller. Door de sterk gedaalde prijzen van huizen zitten tal van huiseigenaren met hypotheken die hoger zijn dan de actuele waarde van hun huis. „Bovendien zijn de banken op dit moment niet erg scheutig met nieuwe hypotheken. Niet alleen in verband met de hypotheekcrisis, maar ook vanwege de algemene economie, die rakelings langs een recessie scheert”, aldus Miller.

Is er hulp op komst vanuit Washington? „We moeten eruitkomen, dat zijn we verplicht aan diegenen die niet door eigen toedoen in de problemen zijn geraakt. Maar dan moeten de verschillende partijen hier in het parlement wel proberen om aan oplossingen te denken en niet alleen aan het uitvechten van politieke duels. Ook al is dat in een verkiezingsjaar nog zo begrijpelijk”, zegt afgevaardigde Barney Frank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer