Essent mag partner zoeken
Energiebedrijf Essent kan op zoek naar een internationale partner om te overleven in het geweld van de grotere Europese energieconcerns.
Nederlandse provincies en gemeenten, voor bijna driekwart eigenaar van Essent, hebben daarvoor groen licht gegeven.Tijdens een besloten aandeelhoudersvergadering gisteren gaven de aandeelhouders van Essent aan bereid te zijn hun belang aan te bieden als er een alliantie is gevonden met een andere partij.
Door de huidige consolidatieslag op de Europese energiemarkt krijgen kleinere bedrijven het steeds moeilijker. Essent, met een jaaromzet van 7,4 miljard euro het grootste energiebedrijf van Nederland, is Europees gezien een kleine speler.
De provincies en gemeenten vrezen dat hun aandeel zal verwateren bij een samenwerking met een strategische partner. Tegelijk begeven de aandeelhouders zich op een speelveld van een bedrijf met een sterk internationaal karakter. „De beïnvloedingsmogelijkheden zullen dan afnemen en de financiële risico’s nemen toe”, aldus de overheden.
De aandelen van het netwerkbedrijf gaan per 1 juni volgend jaar verder onder de naam Enexis. Als gevolg van de zogeheten splitsingswet blijven de netwerken van de energiebedrijven in publieke handen, maar mag het „commerciële” deel dat de energie levert, worden verkocht.
Eerdere fusiegesprekken met rivaal Nuon liepen op niets uit. Vorig jaar strandde een poging om een nationale kampioen te formeren omdat aandeelhouders van Nuon geen genoegen zouden nemen met een belang van 45 procent in het nieuw te vormen bedrijf. Ook zou er onenigheid zijn over de invulling van de topposities.
Vorige maand drongen aandeelhouders van Essent en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland nog aan op een fusie met Nuon. Volgens een woordvoerder van Essent is een dergelijke fusie „definitief van de baan.” Essent wilde gisteren niet aangeven of er al gesprekken zijn met buitenlandse energiebedrijven.