Kerkelijk draaiboek voor terugkeer asielzoekers
Sinds de jaren negentig komen kerken vooral in het nieuws door hun hulp aan asielzoekers die in Nederland willen blijven. Minder bekend is dat zij ook uitgeprocedeerde asielzoekers ondersteunen bij hun terugkeer naar hun land van herkomst.
Uit onderzoek is gebleken dat in 2004 8,5 procent van de ruim 2000 diaconieën van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) betrokken was bij de terugkeer van niet toegelaten vreemdelingen. Om de plaatselijke kerken te helpen heeft Kerk in Actie, dat het diaconale werk van de PKN coördineert, woensdag een draaiboek gepresenteerd voor de hulp aan zulke mensen. Daarin staat centraal dat de diaconieën samen met de terugkerende vreemdeling zoeken naar nieuwe kansen in het land van herkomst.Het draaiboek is gebaseerd op de ervaringen van diaconieën. Daaruit blijkt dat voor een geslaagde terugkeer vertrouwen tussen de kerk en de vreemdeling een basisvoorwaarde is. Samen met de vreemdeling moet de diaconie een plan maken voor zijn of haar toekomst in het land van herkomst. Dat plan moet uitvoerbaar zijn.
Ook al is er zo’n plan, toch kan er veel tegenzitten, zo hebben veel diaconieën die een vreemdeling bij de terugkeer hebben geholpen, ervaren. Er zijn voorbeelden van vreemdelingen die hun meegekregen geld na aankomst in hun vaderland al snel kwijt waren aan corrupte ambtenaren.
Het is daarom belangrijk dat de vreemdeling wordt gewezen op de hulp die medewerkers van de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) kunnen bieden. Zij kunnen de reis regelen, de betrokkenen afhalen van het vliegveld en hun een pasje meegeven waar het geld op staat.