Economie

Miljonair steekt geld in kunst en dure auto

’s Werelds rijkste mensen besteden hun vermogen nog altijd graag aan kunst en luxegoederen, zoals sportauto’s.

ANP
25 June 2008 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 06:01
AMSTERDAM - Ondanks de relatieve onzekerheid geven de rijkaards nog steeds veel geld uit aan mooie spullen. Van al het geld dat ze bezitten, is het meeste gestoken in luxe auto’s, privéjachten, sieraden en sportteams. Foto EPA
AMSTERDAM - Ondanks de relatieve onzekerheid geven de rijkaards nog steeds veel geld uit aan mooie spullen. Van al het geld dat ze bezitten, is het meeste gestoken in luxe auto’s, privéjachten, sieraden en sportteams. Foto EPA

Dat blijkt uit een wereldwijde studie naar rijkaards, die elk jaar wordt opgesteld door de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch en consultancybedrijf Capgemini. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen rijken met een vermogen van minimaal 1 miljoen dollar (642.000 euro) en de superrijken, die goed zijn voor een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar (19,3 miljoen euro). Het eerste huis en bijvoorbeeld de privé-jet zijn daarbij niet meegeteld.Het vermogen van de rijksten der aarde nam vorig jaar met dik 9 procent toe tot 40.700 miljard dollar. Binnenkort zal het Verre Oosten meer miljonairs tellen dan Europa.

Het aantal miljonairs nam vorig jaar wereldwijd met 6 procent toe naar 10,1 miljoen personen. Voor het eerst oversteeg het gemiddelde vermogen van de welgestelden het niveau van 4 miljoen dollar de man. Van alle miljonairs bezaten 103.320 personen meer dan 30 miljoen dollar, bijna 9 procent meer dan in 2006.

In Nederland kwamen er vorig jaar nauwelijks miljonairs bij en bleef het aantal steken op 118.200, een toename van een kleine 1 procent. In 2006 bedroeg deze stijging nog bijna 9 procent.

„Per regio kun je duidelijk de effecten zien van de kredietcrisis”, stelde Geoffrey Bruyn, de hoogste bestuurder van Merrill Lynch in Nederland. „Deze heeft de groei geremd in de ontwikkelde economieën, terwijl juist de opkomende regio’s geprofiteerd hebben van de export van dure olie, gas en andere grondstoffen.”

Terwijl het aantal miljonairs in Europa vorig jaar toenam met 3,7 procent tot 3,1 miljoen, kreeg Azië er 8,7 procent meer bij. Inmiddels telt het continent ruim 2,8 miljoen miljonairs. „Binnen afzienbare tijd zal het Verre Oosten meer miljonairs tellen dan Europa”, aldus Bruyn. De effecten van de kredietcrisis lieten ook de Verenigde Staten niet ongemoeid. Daar steeg het aantal rijken ook minder dan in voorgaande jaren.

Ook andere veelbelovende regio’s tellen steeds meer vermogenden. Het succes van zakenmensen in de zogenoemde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China), is dan ook een weerslag van het toenemende belang die deze landen hebben in de wereldeconomie. Het vermogen van de welgestelden in Latijns-Amerika nam met ruim een vijfde toe ten opzichte van 2006.

Het investeringsgedrag van de miljonairs weerspiegelt het huidige onzekere klimaat. De rijken schoven vorig jaar meer van hun vermogen in vastrentende waarden zoals bijvoorbeeld obligaties en in liquide middelen zoals valuta. Vastgoed werd minder populair, evenals alternatieve beleggingen.

Ondanks de relatieve onzekerheid geven de rijkaards nog steeds veel geld uit aan mooie spullen. Van al het geld dat ze bezitten, is het meeste gestoken in luxe auto’s, privéjachten, sieraden en sportteams. In het Midden-Oosten is men vooral gek op mooie sieraden, Europeanen en Latijns-Amerikanen houden van kunst en de Noord-Amerikanen trekken graag hun portemonnee voor ervaringsreizen.

De onderliggende trends leggen bepaalde fabrikanten geen windeieren. „In Azië is de vraag naar Ferrari’s vorig jaar gestegen met 32,3 procent”, aldus Bruyn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer