„Oppositie Zimbabwe zwicht niet”
De Zimbabwaanse oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zet haar campagne voor de presidentsverkiezingen van 27 juni voort. Dat heeft de hoge MDC-functionaris Innocent Gonese vrijdag laten weten.
Gonese legde een verklaring af na eerdere berichten dat MDC-presidentskandidaat Morgan Tsvangirai zou overwegen uit de race voor het presidentschap te willen stappen. „Terugtrekken lost niets op”, aldus Gonese.Maandag maakt Tsvangirai bekend of hij zich terugtrekt uit de presidentsverkiezingen volgende week.
Eerder op de dag zei een andere MDC-woordvoerder dat Tsvangirai overwoog uit de race voor het presidentschap te stappen. De zegsman stelde dat de MDC wordt overspoeld met oproepen en druk van aanhangers in het land „om niet te participeren in deze schertsvertoning”.
Tsvangirai gaf vrijdag een verklaring uit om zijn aanhangers een hart onder de riem te steken. „Als we vervallen tot wanhoop en verwarring, mijn vrienden, zal het regime er met zijn boosaardige bedrog in zijn geslaagd ons te verdelen en te ontmoedigen”, stelde Tsvangirai.
Het geweld in Zimbabwe neemt met de dag toe. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) noemde de situatie in Zimbabwe vrijdag „zeer zorgwekkend.” Volgens hem is het duidelijk dat de verkiezingen niet eerlijk zullen zijn. De Europese Unie wil „maatregelen nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld” in Zimbabwe. Wat die maatregelen zijn, is niet duidelijk.
Een hoge westerse diplomaat zei tegenover The Times dat Mugabe de waarschuwing heeft gekregen dat hij voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag kan worden gedaagd. Een aanklacht tegen Mugabe is volgens de diplomaat niet ver weg.
Pogingen om Mugabe voor het Internationaal Strafhof te dagen, zijn niet eenvoudig. Het ICC heeft geen jurisdictie over Zimbabwe omdat dit Afrikaanse land niet bij het strafhof is aangesloten. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft echter wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld een zaak-Mugabe naar het ICC door te verwijzen.
Door de toenemende spanning in het land heeft de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) besloten de in juli 2007 naar Morgenster uitgezonden familie Visser zaterdag naar Zuid-Afrika te laten vertrekken. Ds. Visser werkt als docent aan het Murray Theological College in die plaats, nabij Masvingo. De familie Visser verblijft vooralsnog voor twee weken in Zuid-Afrika. Daarna zal bekeken worden of de veiligheidssituatie het toelaat dat de familie naar Morgenster terugkeert.
De Gereformeerde Kerk van Zimbabwe, waaronder de theologische school valt, heeft besloten de school met ingang van vrijdag tijdelijk te sluiten. De in augustus geplande vakantie is naar voren geschoven.
De Nederlandse artsen die in het ziekenhuis van Morgenster werkzaam zijn, Herman ten Hove en Arian Paul, verblijven momenteel al met hun gezin in Nederland vanwege respectievelijk regulier en zwangerschapsverlof.