Koffie lijkt vooral goed voor vrouwen
WASHINGTON - Goed nieuws voor koffiedrinkers: Wie tot zes koppen koffie per dag drinkt, loopt geen gevaar daar vroegtijdig aan te overlijden. Sterker nog, bij vrouwen van middelbare leeftijd lijkt de kans op een vroegtijdige dood door een hartaandoening door regelmatig koffiedrinken zelfs af te nemen.
Dat blijkt uit een langdurige studie van de faculteit gezondheid van Harvard University in Boston (VS) waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine.Hoofdonderzoekster dr. Esther Lopez-Garcia, verbonden aan de Autonoma University in Madrid, plaatst wel een belangrijke kanttekening bij de uitkomsten. „De resultaten zijn alleen van toepassing op gezonde mensen. Wie een bepaalde aandoening heeft, moet eerst een arts vragen of koffiedrinken is toegestaan. Cafeïne in koffie heeft namelijk een kortdurend bloeddrukverhogend effect”, aldus Lopez-Garcia.
In het kader van het onderzoek werden 42.000 mannen en 84.000 vrouwen meer dan twintig jaar lang gevolgd. Elke twee tot vier jaar vulden zij vragenlijsten in over hun eet- en drinkgedrag, levensstijl en gezondheidsproblemen. Bij de start van het onderzoek waren alle deelnemers gezond.
De onderzoekers keken naar het optreden van hart- en vaatziekten, kanker, en sterfte door wat voor oorzaak dan ook in relatie tot het koffiegebruik. Zij vonden dat vrouwen die twee of drie koppen cafeïnehoudende koffie per dag dronken 25 procent minder risico hadden op een hartaandoening dan deelnemers die geen koffie gebruikten. Ook hadden de koffiedrinksters een 18 procent lagere kans op overlijden aan een andere ziekte dan kanker of een hartaandoening. Voor mannen werden geen verschillen gevonden tussen degenen die wel of geen koffie dronken.
Eerdere onderzoeken naar de consumptie van koffie gaven een wisselend beeld; soms bleken er voordelen, soms waren er nadelen. Een onlangs gepresenteerde studie liet een lager risico op diabetes type 2 zien onder koffiedrinkers.
De bewijskracht van de studie is gezien de omvang en de duur redelijk groot. Het feit dat mensen zelf vragenlijsten moesten invullen en de juistheid van hun antwoorden niet controleerbaar is, maakt echter dat de gegevens toch met enige voorzichtigheid dienen te worden bekeken, aldus dr. Peter Galier, een Amerikaanse internist die in The Washington Post commentaar levert op het onderzoek.