Politiek

Balkenende: Nederland gaat door met ratificatie

Nederland gaat door met de ratificatie van het Verdrag van Lissabon, ook als blijkt dat de Ierse bevolking het verdrag heeft weggestemd. Dat zei premier Balkenende vrijdag na de eerste signalen dat de Ieren zich in een referendum tegen het verdrag hebben uitgesproken.

ANP
13 June 2008 15:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:58

Balkenende noemde een afwijzing teleurstellend maar conclusies of gevolgen voor Europa wil hij daar nog niet aan verbinden. Hij wacht af wat de Ierse regering gaat doen. Volgende week wordt de kwestie besproken in de Europese raad. Uitspraken voor die tijd noemde Balkenende prematuur.De Tweede Kamer nam het wijzigingsverdrag op 5 juni aan en de Eerste Kamer wil de behandeling nog voor het zomerreces afronden, waarna het geratificeerd wordt met plaatsing in het Staatsblad.

De SP wil echter dat de regering het ratificatieproces onmiddellijk stopzet en de goedkeuringswet intrekt. SP-Kamerlid Van Bommel vindt het Ierse verzet „een opsteker voor Europa. Het biedt alle lidstaten kans om een echte discussie over de toekomst van de EU aan te gaan”. Volgens Van Bommel is het verdrag nu zo dood als een pier. De SP is tegen het verdrag en wilde een nieuw referendum. Ook tegenstander SGP vindt dat het Ierse nee serieus moet worden genomen. SGP-Kamerlid Van der Staaij wil dinsdag opheldering van de premier over de gevolgen van de afwijzing en de inzet van Nederland.

Het Verdrag van Lissabon moet de EU slagvaardiger en transparanter maken. Het werd in december in Portugal ondertekend door de 27 regeringsleiders maar moet in elke lidstaat geratificeerd worden voordat het op 1 januari 2009 in werking kan treden. Balkenende wilde niet zeggen of er vertraging optreedt nu de Ieren tegen zijn. Alles hangt volgens hem af van wat de premier van Ierland met de uitslag gaat doen.

Inmiddels hebben al achttien landen het verdrag aanvaard. Hongarije deed dat in december als eerste en Estland, Finland en Griekenland woensdag als laatste.

Ierland is het enige land dat een referendum houdt over het nieuwe verdrag. Bij het vorige verdrag, de Europese Grondwet, deden verschillende landen dat. De inwoners van Frankrijk en Nederland verwierpen het in 2005 waarna de EU-landen een nieuw verdrag moesten maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer