Voor leiderschap zijn verschillende kwaliteiten nodig
Titel:
”Inspirerend leiderschap”
Auteur: drs. W. Dekker e.a.
Uitgeverij: De Vuurbaak, Barneveld, 2002, ISBN 90 5560 245 0
Pagina’s: 86
Prijs: € 7,95. Leiderschap, en zeker inspirerend leiderschap, is in de moderne tijd van groot belang. In allerlei verbanden. Vandaar dat twee vanouds gereformeerd vrijgemaakte organisaties, het GSEV en het GMV, onlangs een uitgave aan dit thema wijdden. Naast een aantal artikelen is ruimte vrijgehouden voor interviews met een drietal leidinggevenden.
De openingsbijdrage aan het boekje ”Inspirerend leiderschap” is van de hand van de hervormde ds. W. Dekker, hoofd van de afdeling vorming en toerusting van de IZB. Hij doet dat aan de hand van Galaten 5:1: „Staat dan in de vrijheid met welke Christus ons vrijgemaakt heeft”, en knoopt daarbij aan bij Luthers boekje over ”De vrijheid van een christen”. Hij signaleert dat er mensen zijn voor wie het behoren bij de kerk geen vreugde is maar een kwestie van veel getob. Maar ook „mensen zonder kerk leven heel wat minder vrij en blij dan de moderne reclame suggereert.” Opvallend is wel dat in deze beschouwing het begrip zonde nagenoeg niet aan de orde komt.
In de verdere opzet van het boekje is evenmin aandacht voor principiële vragen waar men als leider in seculiere maar ook wel in christelijke bedrijven en organisaties voor geplaatst kan worden. Wel komt het probleem aan de orde dat zo weinig vrouwen doordringen tot topfuncties. Dat heeft volgens Maarten en Nienke Verkerk, die dit thema voor hun rekening nemen, onder meer te maken met onze opvoeding en vorming.
Interessant is dat ze die ’vrouwonvriendelijke traditie’ herleiden tot de Verlichting en daarbij vooral aandacht schenken aan de opvattingen van Rousseau. Nu had Rousseau in gereformeerde kring nooit zo’n goede naam. En dat niet zonder reden. Moderne gereformeerden die pleiten voor meer vrouwen aan de top vinden het kennelijk handig om mensen die daar niet in mee willen gaan, aan Rousseau te koppelen. Hopelijk trapt niet iedereen daar in.
Met deze kritische opmerkingen wil ik overigens niet beweren dat het boekje niet allerlei interessante en relevante bijdragen over het thema leiderschap bevat. Terecht wordt geconstateerd dat voor goed leiderschap verschillende kwaliteiten nodig zijn. Zelden zal iemand al die kwaliteiten in huis hebben, en daarom is het van belang dat mensen aan de top elkaar aanvullen en corrigeren.
De brochure werd een week na de Tweede-Kamerverkiezingen in mei dit jaar aangeboden aan Veling, de lijsttrekker van de ChristenUnie, die in die tijd een storm van kritiek te verduren kreeg omdat zijn leiderschap tijdens de verkiezingscampagne weinig inspirerend zou zijn geweest. Dat maakt duidelijk dat het leidinggeven, ook aan christelijke organisaties, in deze tijd niet eenvoudig is. Zeker niet wanneer men de wind tegen heeft en de resultaten onverwacht tegenvallen.