Bemoedigingen van Petrus
Titel:
”Kernteksten uit de tweede brief van Petrus”
Auteur: drs. K. van Meijeren
Uitgeverij: De Groot Goudriaan, Kampen, 2002; 96 blz.
ISBN 90 6140 750 8
Pagina’s: € 7,50. De brieven van de apostel Petrus zijn uitermate bemoedigend voor christenen die in de verdrukking leven. Maar ook voor christenen die leven in de eindtijd. Het is dus zeer de moeite waard deze brieven te onderzoeken en te overdenken. Welnu: als handleiding daarvoor is een boekje van drs. K. van Meijeren, hervormd predikant te Zwolle, bij uitstek geschikt.
”Kernteksten uit de tweede brief van Petrus” verscheen in de serie ”Schriftwerk”, een handleiding voor persoonlijke meditatie en gemeenschappelijke bijbelstudie onder redactie van drs. M. van Campen.
In zijn tweede brief gaat Petrus vooral in op vragen van spotters die zeggen: „Waar is de belofte van Zijn toekomst?” (2 Petrus 3:4). Tegelijk echter laat de apostel zien dat God, vanuit Zijn onpeilbaar geduld met verloren mensen, de wederkomst als het ware uitstelt. Opdat velen alsnog tot bekering komen. Dat wil zeggen: Hij talmt ermee om de belofte in vervulling te laten gaan. De vervulling van de belofte zal zeker plaatsvinden. En voor Gods Kerk geldt: „Maar wij verwachten, naar Zijn belofte, nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, in dewelke gerechtigheid woont” (2 Petrus 3:13).
Drs. Van Meijeren gaat eerst in op de inleidingsvragen en behandelt vervolgens de verschillende hoofdstukken. Hij doet dit naar aanleiding van bepaalde teksten die in deze hoofdstukken een belangrijke plaats innemen. Zo schrijft hij op een heldere manier over de bekende woorden uit 2 Petrus 1:10 en 11: „Daarom, broeders, benaarstigt u te meer om uw roeping en verkiezing vast te maken; want dat doende zult gij nimmermeer struikelen. Want alzo zal u rijkelijk worden toegevoegd de ingang in het eeuwig Koninkrijk van onze Heere en Zaligmaker, Jezus Christus.”
Nico ter Linden
De auteur plaatst roeping en verkiezing in het juiste kader. Over de verkiezing zegt hij behartigenswaardige woorden. Pastoraal gaat hij ook in op vragen die mensen kunnen hebben bij de gedachte aan het eeuwige raadsbesluit van God. Terecht wijst hij erop dat het voor hen die God vrezen uiteindelijk een troost is dat hun zaligheid vastligt bij de Heere.
Het bekende beeld van Spurgeon passeert hier de revue. De prediker sprak van een poort. Aan de buitenkant daarvan staat: „Klopt en u zal worden opengedaan.” Maar als je door de poort bent gegaan, lees je aan de binnenkant: „Gij hebt Mij niet uitverkoren; maar Ik heb u uitverkoren” (blz. 29).
Ook het hoofdstuk over 2 Petrus 1:19 sprak mij bijzonder aan. Deze tekst gaat over de vastheid van het profetisch Woord. De auteur onderstreept de betekenis van het gezag van de Heilige Schrift. In verband hiermee wijst hij de opvatting van ds. Nico ter Linden af. Deze gaat er immers van uit dat de bijbelverhalen wel waar kunnen zijn in de zin dat we er troost uit kunnen putten of erdoor gesterkt kunnen worden, maar tegelijk zegt hij dat ze geen historische werkelijkheid overleveren. Hiertegenover stelt ds. Van Meijeren dat het in de Bijbel en vooral in de heilsgeschiedenis gaat om feiten, gebeurtenissen die zich werkelijk in de geschiedenis hebben voltrokken (blz. 39).
De auteur heeft de grondtekst zorgvuldig geraadpleegd, de betrokken teksten in hun verband geplaatst en de verschillende schriftgedeelten vervolgens in begrijpelijke taal uiteengezet. Daardoor wordt de boodschap van 2 Petrus begrijpelijk, ook voor de gemeente anno 2002. Doordat aan ieder hoofdstuk gespreksvragen zijn toegevoegd, is dit boek uitermate geschikt voor bijbelkringen en gesprekskringen.