Economie

Europees Hof verwerpt uitspraak Commissie

Het Europees Hof van Justitie heeft dinsdag het omstreden verbod van de Europese Commissie op de voorgenomen overname van het Franse elektronicabedrijf Legrand door de grotere concurrent Schneider Electrics verworpen. Volgens het hof baseerde de antikarteldienst van de Europese Commissie het verbod op een gebrekkige economische analyse. Met de overname zou een bedrag van 7,9 miljard euro zijn gemoeid.

Redactie economie
23 October 2002 09:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

De uitspraak van het hof betekent een grote klap voor mededingingscommissaris Mario Monti. Het is al de derde keer binnen een jaar dat het hof een uitspraak van de Commissie terugdraait. Al eerder kreeg de Commissie grote kritiek van het rechtscollege in soortgelijke kwesties.

Bij de voorgenomen overnames kwam Monti telkens na onderzoek tot de conclusie dat het gecombineerde bedrijf een te dominante marktpositie zou innemen. Schneider en Legrand konden zich hier niet in vinden en waren daarom naar het Europees Hof in Luxemburg gestapt.

Volgens het hof heeft Monti de kracht van de fusieonderneming te hoog ingeschat. Bovendien constateert het rechtscollege dat de analyse waarop het verbod is gebaseerd, fouten en omissies bevat. „Een preciezere analyse zou relevanter en overtuigender zijn geweest”, aldus het oordeel van het hof.

Mocht Schneider concurrent Legrand alsnog willen inlijven, dan moet de Europese Commissie haar bezwaren opnieuw formuleren en in het bijzonder de bezwaren met betrekking tot de Franse markt. De Commissie kan binnen twee maanden tegen de uitspraak van het zogenoemde Gerecht van Eerste Aanleg in beroep gaan.

De woordvoerster van Monti zei dinsdag dat „de uitspraak nu onderwerp van studie is.” Zij wijst erop dat het pas de tweede keer is dat het EU-hof in Luxemburg een fusie terugdraait „van de 2100 zaken die we sinds 1990 in behandeling hebben genomen.”

Mededingingsexperts zien in de uitspraak een aantasting van de autoriteit van Monti. In juni had het hof al een verbod op een fusie tussen de Britse reisorganisaties Choice en Airtours vernietigd.

Vorig jaar kwam de Commissie onder grote Amerikaanse druk te staan toen ze, in tegenstelling tot de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten, de overname van Honeywell door General Electric niet goedkeurde. De Amerikaanse regels voor fusies en overnames zijn vooral toegespitst op de gevolgen voor consumenten, terwijl de Europese zich richten op marktdominantie.

De kritiek heeft ertoe geleid dat ambtenaren van Monti zich beraden op een wijziging van de mededingingsregels. Later dit jaar worden de eerste voorstellen verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer