Opinie

Dr. Plaisier neemt afscheid met uitglijder

Het is onbegrijpelijk dat de Protestantse Kerk in Nederland niet welkom is bij het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte, aldus scheidend PKN-scriba dr. B. Plaisier (RD van donderdag). Drs. I. A. Kole weerspreekt hem: er is al sprake van overleg en het COGG wil het gesprek aangaan met de PKN over het belijden.

10 June 2008 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:56

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil een gesprek met het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG). We zijn welkom in Utrecht!Eerst heeft dr. Plaisier aangegeven dat de gereformeerde gezindte niets onderneemt om tot een zichtbare eenheid te komen. Het COGG vormt als overlegplatform „een zieltogend bestaan”, waar „de PKN niet welkom is.”

Zulke kwalificaties liegen er niet om. We zijn het met Plaisier eens dat de verdeeldheid in en tussen de kerken ons meer zou moeten verootmoedigen en tot oprechte schuldbelijdenis moet brengen voor God en naar elkaar. Liefde zoekt zichzelf niet en acht de ander uitnemender dan zichzelf.

Maar dr. Plaisier weet ook dat bij de start van het COGG in de jaren 60 de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) voortrekkers waren. In 2001 is er door de houding van de GKN betreffende de opvattingen van prof. dr. C. J. den Heyer over de verzoening een eind gekomen aan het lidmaatschap van dat kerkgenootschap. Sinds dat moment worden die kerken vertegenwoordigd door het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB).

Verder is er afgesproken dat er elk jaar een gesprek zou zijn met het moderamen van de GKN en een afvaardiging van het COGG om een voortgaand gesprek te hebben over de verzoening en andere onderwerpen in het licht van de gezamenlijke grondslag die er toen was: de Schrift en de gereformeerde belijdenis. De beoogde ontmoeting heeft voor 1 mei 2004 niet plaatsgevonden vanwege de drukte rond het Samen op Wegproces.

Na de totstandkoming van de PKN zijn er drie gesprekken geweest met het moderamen van de PKN en een afvaardiging van het COGG; recent nog in Utrecht op 22 april. Bij het eerste kennismakingsgesprek is er onder andere gevraagd of de PKN ook lid zou kunnen worden van het COGG. Want de Gereformeerde Bond, de Confessionele Vereniging en het CGB, alle geledingen van de PKN, maken al deel uit van het COGG.

Het COGG heeft in 2007 in een visiedocument zijn positie ten opzichte van de PKN aangegeven en dat op 22 april, in aanwezigheid van Plaisier, besproken. Er is toen aangegeven dat we confessioneel niet op dezelfde basis staan. Dan praten we niet over de Augsburse Confessie, maar wel over de Leuenberger Concordie; die wordt wel niet als confessie erkent, maar is als confessioneel geschrift blijven bestaan. Dit geschrift staat onder andere haaks op de Dordtse Leerregels. We hebben aangegeven dat we, in navolging van Calvijn, op duidelijke en eerlijke wijze het gesprek willen aangaan over de inhoud van het belijden.

Dat dat nodig is, blijkt uit de PKN-nota ”Leren leven van de verwondering”. Naast de vele zaken die te waarderen zijn, hebben we in een gesprek aangegeven dat we een krachtig belijden missen van de toe-eigening van het borgwerk van de Heere Jezus door het werk van Heilige Geest, de waarde van het verbond en beloften, het vreemdelingschap op aarde en het laatste oordeel.

De nota over de oecumene, die in het volgende gesprek aan de orde komt, roept bij een eerste lezing ook veel vragen op.

Ds. Hendrikse
Een interessante vraag, ook in verband met het belijden en het handhaven daarvan, is of de PKN zich laat bevragen op de ruimte die ze geeft voor hen die de waarheid van Gods Woord loochen. Dat betreft niet alleen de kwestie rond ds. K. Hendrikse, maar ook de keuzes in de ethiek.

Jammer dat er zo afscheid genomen moet worden. Het is goed om elkaar scherp te houden. Het COGG heeft uitgesproken dat het zaken die de PKN onderneemt waar het inhoudelijk achter kan staan zal steunen, bijvoorbeeld richting de overheid. We hebben elkaar hard nodig. Dan mogen we toch van elkaar als christenen, die leven vanuit de verborgen omgang met God, verwachten dat er eerlijk en vanuit liefde gesproken wordt.

Ik kan Plaisier verzekeren dat het bestuur van het COGG niet zieltogend bij elkaar zit bij de bezinning van zaken die ons allemaal aangaan. Het is goed om elkaar te ontmoeten rondom het onfeilbare Woord van God, vanuit de wetenschap dat ware geestelijke eenheid het fundament en de chemie is voor zichtbare eenheid.

De auteur is secretaris van het COGG.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer