Binnenland

„Schietpartij Alkmaar geen echte eerwraak”

De schietpartij op het station in Alkmaar waarbij een man van Turkse komaf vorig jaar zijn 24-jarige ex-vrouw doodschoot, kan niet worden beschouwd als traditionele eerwraak. Wel speelde de eer een rol.

ANP
10 June 2008 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 05:56
ALKMAAR - De schietpartij op het station in Alkmaar waarbij een man van Turkse komaf vorig jaar zijn 24-jarige ex-vrouw doodschoot, kan niet worden beschouwd als traditionele eerwraak. Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie maandag aan de Tweede Ka
ALKMAAR - De schietpartij op het station in Alkmaar waarbij een man van Turkse komaf vorig jaar zijn 24-jarige ex-vrouw doodschoot, kan niet worden beschouwd als traditionele eerwraak. Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie maandag aan de Tweede Ka

Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Het is volgens hem duidelijk dat de dader, die direct na de moord zelfmoord pleegde, zich in zijn eer aangetast voelde. De druk van zijn familie om de relatie met zijn ex te herstellen, heeft er „zeker ook toe bijgedragen dat hij geen andere uitweg zag” dan de vrouw te vermoorden.Maar in navolging van het openbaar ministerie houdt de minister vol dat er geen aanwijzingen zijn gevonden die duiden op een traditionele eerwraak. Daarvan is pas sprake als de kuisheid van de vrouw in het geding is, als de familie besluit tot moord op het slachtoffer en als de dader zich na de moord eervol gedraagt, aldus Hirsch Ballin.

Het OM heeft in de afgelopen tijd opnieuw het optreden van de politie in deze zaak tegen het licht gehouden. De moeder van het slachtoffer herhaalde kortgeleden dat ze ervan overtuigd is dat haar dochter is gedood in een erekwestie. De importbruidegom uit een conservatieve provincie in Turkije zou het niet hebben kunnen verkroppen dat de 24-jarige studente hem had verlaten.

De politie heeft steeds gereageerd op signalen van het slachtoffer en haar familie door te bemiddelen of een aangifte op te nemen. Agenten maakten echter geen gebruik van de speciale checklist eergerelateerd geweld, omdat die nog niet bestond. Wel werkte de politie volgens het landelijk protocol huiselijk geweld.

Achteraf gezien zou er op sommige punten anders zijn gehandeld als de checklist voor eergerelateerd geweld beschikbaar zou zijn geweest. De regiopolitie Noord-Holland-Noord beschikt hier sinds augustus over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer