Buitenland

Bush brengt afscheidsbezoek aan Europa

De Amerikaanse president George Bush brengt deze week zijn laatste belangrijke bezoek aan Europa. Maandagavond wordt hij verwacht in Slovenië, waar hij dinsdag een Amerikaans–Europese top zal bijwonen. Later bezoekt hij achtereenvolgens Duitsland, Italië, het Vaticaan, Frankrijk, Engeland en Noord–Ierland.

AP
9 June 2008 19:03Gewijzigd op 14 November 2020 05:56

Net als veel Amerikanen hebben de Europeanen genoeg van Bush. Zijn besluit om Irak binnen te vallen heeft in veel Europese landen het anti–Amerikaanse sentiment aangewakkerd. Dat is met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht overigens weer aan het kenteren.Bush verwoordde de stemming zelf in een vraaggesprek met de Sloveense zender POP TV. ‘Veel mensen houden van Amerika. Ze mogen soms niet noodzakelijkerwijs veel voelen voor de president, maar ze houden van Amerika’, zei hij. ‘Ze houden van waar Amerika voor staat.’

‘Ik denk dat het nu voor ons allemaal veel interessanter is om te zien of zijn opvolger iets gaat veranderen’, zei Sonja Virant, een 42–jarige kledingontwerpster in de Sloveense stad Ljubljana. Bush ’kan geen kwaad meer doen – dat hoop ik tenminste’.

‘Mijn mening over hem? Negatief’’, zei Tina Sremec, een 19–jarige studente.

De Sloveense minister van buitenlandse zaken Dimitrij Rupel zei dat op de Europees–Amerikaanse top over een breed scala aan onderwerpen zal worden gesproken, zoals het vredesproces in het Midden–Oosten, klimaatverandering, de pogingen om een nieuw, mondiaal handelsverdrag te sluiten, het Iraanse atoomprogramma, de voedselcrisis en de spanningen met Servië sinds de onafhankelijkheid van Kosovo.

Verrassingen worden hierbij echter niet verwacht. Vanuit Amerikaanse kring wordt zelfs vernomen dat het enige waarvoor men daar een oplossing hoopt te bereiken een Europees importverbod op Amerikaans kippenvlees is.

Klimaatverandering is een van de belangrijkste geschilpunten tussen de EU en de regering–Bush. Toen Bush in 2001 voor het eerst naar Slovenië kwam voor een top met de toenmalige Russische president Vladimir Poetin werd hij getrakteerd op grote, rumoerige protestdemonstraties. Nu is zijn rol al zo uitgespeeld dat bijna niemand het nog nodig vindt zijn afkeuring te laten blijken.

‘Ik voel niets voor hem’, zei Andrej Sit, een 29–jarige CD–verkoper. ‘Ik denk helemaal niet aan hem.’

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer