Opinie

Heel Urk op de knieën

Een columnist staat steeds weer voor de vraag waar hij het over zal hebben. Als vanzelf komen dan onderwerpen voor de geest waarmee hij in de pers of in de maatschappij is geconfronteerd.

6 June 2008 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:56

Een confrontatie houdt altijd een tegenstelling in. Een columnist is bijna altijd in verzet. Dat is zijn sterkte, maar ook zijn zwakte. Positief getoonzette columns kom je niet vaak tegen. Of dat een goede zaak is, mag op goede gronden betwijfeld worden.Bij het zoeken naar een onderwerp dringt zich een scala aan mogelijkheden op. Het rapport van de commissie-Cnossen over homoseksuelen binnen de ChristenUnie is een heel voor de hand liggend thema, waarmee gemakkelijk te scoren is.

De kwestie van de Olympische Spelen in China zal, terecht, de meeste lezers van dit dagblad niet erg aanspreken, maar bevat een aantal aspecten die het best waard zijn onder de aandacht gebracht te worden.

De houding van de overheden in Birma en China ten opzichte van buitenlandse hulpverlening vraagt ook om commentaar.

In deze column blijven wij echter in eigen land en blijft de columnist op eigen dorp. Het zal gaan over Urk.

Beeldvorming
Iedere lezer moet nu eens eerlijk bij zichzelf te rade gaan welke gedachten er opborrelen als de naam Urk valt. Urk staat iedere keer in de krant als het gaat om visfraude, om het aan de laars lappen van regels zowel op de zee als op het land, om geweldsuitingen, om roekeloos en onverantwoord rijgedrag en om grote drank- en drugsproblematiek. Als inwoner en predikant van de gemeente Urk kan ik al deze zaken helaas niet ontkennen.

Anderzijds heb ik in de genoemde hoedanigheden ook oog gekregen voor de in Urk veelgehoorde klacht dat de pers er als de kippen bij is om over Urk te schrijven als het negatief nieuws betreft, maar dat die niet thuis geeft als er positief nieuws te melden is. Welbeschouwd geldt dit niet alleen voor Urk, maar ook in het algemeen. Meer aandacht voor positieve gebeurtenissen en ontwikkelingen zou zeker de christelijke en in het bijzonder de reformatorische pers sieren.

Nadere Reformatie
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Nadere Reformatie als gereformeerde vroomheidsbeweging is ontstaan. Deze beweging stuurde enerzijds aan op de bevordering van de doorleving der gereformeerde leer, de bevinding dus, maar zette zich anderzijds evenzeer in voor de heiliging van alle openbare levensgebieden. De nadere reformatoren claimden het recht van God niet alleen op kerk, maar ook op maatschappij, economie en politiek. Gods Woord moet gezag hebben voor en op alle terreinen van het menselijk bestaan. Dit is de theocratische positie.

Het ontstaan van de Nadere Reformatie wordt met behulp van een serie lezingen en een manifestatie op 13 september in Middelburg herdacht. Als je -zoals ik- midden in de voorbereidingen daarvan zit, vraag je je onwillekeurig af of de Nadere Reformatie voltooid verleden tijd is, of dat er misschien nog resten of uitlopers daarvan in het heden zijn aan te wijzen. Worden er nog uitingen van een theocratische gezindheid en concrete opstelling in 2008 gevonden?

Biddag Urk
Bij mijn stellig weten heeft Urk in de geschiedenis niets met de Nadere Reformatie te maken gehad. Des te meer trof het mij toen ik in het lokale christelijke dagblad -bij mijn weten een unicum in Nederland!- las dat in een commissievergadering van de gemeenteraad de CU en de SGP het gemeentebestuur opgeroepen hadden een biddag in het leven te roepen. Dit met het oog op de voor Urk zo belangrijke visserij, die gezien de constant lage visprijzen en de immens oplopende olieprijzen gedoemd is een roemloze dood te sterven. Tientallen gezinnen zitten nu al in de grootste problemen en financiële zorgen. Als de huidige tendens zich voortzet -en dat is de menselijke verwachting-, zal zich dit jaar een grote ramp in Urk voltrekken met werkelijk ruïneuze gevolgen voor de kernsector van Urker economie en voor de Urkers samenleving in het algemeen.

Burgemeester
De woordvoerder van de CU zei in die bewuste vergadering: „Heel het dorp moet op de knieën. Er moet een terugkeer zijn naar God. Kunnen we geen biddag instellen voor deze specifieke problemen?”

De woordvoerder van de SGP deed hier nog een schepje bovenop: „Ik verzoek het college hier actief het voortouw in te nemen.” Zijn collega van de lokale partij Hart voor Urk completeerde de gebeurtenis door zich bij zijn collega’s aan te sluiten. Alsof dit alles nog niet genoeg was, ontvingen de kerkelijke voorgangers op Urk enige dagen daarna een schrijven van de burgemeester waarin hij aangaf hierover met hen van gedachten te willen wisselen!

Als historicus waan ik mij nu op Urk in een tijdmachine te zitten. Dat bestond toch alleen maar vroeger?

Als predikant verheug ik mij met een grote vreugde. Toch nog Nadere Reformatie in Nederland in 2008. En dat nog wel op Urk.

De auteur is predikant van de hersteld hervormde gemeente te Urk en bijzonder hoogleraar aan de VU te Amsterdam vanwege de Hersteld Hervormde Kerk. Reageren aan scribent? goedbekeken@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer