Ondanks forse tegenwind houdt Urker gemeenschap de rug recht
De visserij is genoodzaakt samen te werken om de problemen in de sector het hoofd te kunnen bieden. „We moeten. Anders zijn we weg.”
Dat is de boodschap die donderdag klonk in Urk op de Nationale Visserijbeurs.Tijdens de driedaagse beurs in grote witte tenten op het industrieterrein Zwolsehoek wil de visserijgemeente zichzelf op de kaart zetten. De beurs is onderdeel van de Visserijdagen, die vrijdag en zaterdag in Urk plaatsvinden.
In de haven liggen kotters en botters en worden oude visserijtechnieken gedemonstreerd. Er is een klederdrachtenshow, wedstrijden haringhappen en viskisten stapelen en er wordt gratis gebakken vis geserveerd.
Hoogtepunt is de veiling zaterdagmiddag van de visrecordtafel met tientallen soorten vis uit onder andere de Noordzee. In 2004 waren er 98 verschillende vissoorten te zien, twee jaar geleden tijdens de Visserijbeurs 126 en nu wil de Vereniging Visgroothandelaren Urk een nieuw record vestigen.
De festiviteiten passen eigenlijk niet bij het zware weer waar de visserij op dit moment in verkeert. De olie is extreem duur terwijl de inkomsten, met name door de in de ogen van de vissers lage scholprijzen, sterk onder druk staan. Bovendien heeft de visserijsector, door toedoen van milieuorganisaties, een negatief imago. De belangrijkste vissoorten, tong en schol, kregen in de Viswijzer een negatief advies.
In Urk zit men echter niet bij de pakken neer. „Het tij is gekeerd, we moeten de bakens verzetten”, aldus visser Leendert Baarssen. Met zijn PD 126 met quadrigsysteem gaat Baarssen volgende week proefvissen op langoustines (Noorse kreeftjes). De werkwijze vraagt minder brandstof en is vriendelijk voor het leven in zee.
Op het moment dat Baarssen uitvaart, is hij al weer ingehaald door de tijd. „Met 65 eurocent voor een liter brandstof moeten we nu opnieuw onderzoeken of er alternatieve vismethoden zijn.” Baarssen roept zijn collega’s op om actief te worden binnen zogenaamde de kenniskringen. „We moeten niet tegen elkaar, maar voor elkaar vechten.”
Volgens Wil van de Fliert, secretaris van het Productschap Vis, is de explosie van de olieprijzen nog niet voorbij. „Dat zou wel eens tot 200 dollar per vat kunnen gaan. Daar kunnen we niets aan doen”, sprak hij donderdag in Urk.
Vissers zoeken naar nieuwe, duurzame vormen van visserij die minder energie vragen. Binnen het Visserij Innovatie Platform (VIP) leverde dat 55 ideeën op. Voor de beste plannen is 3 miljoen euro beschikbaar. Minister Verburg van Visserij zal binnen twee weken bekendmaken welke dat zijn. „De hele sector moet er iets aan hebben”, aldus Van de Fliert.
Volgens burgemeester J. Kroon houdt de Urker visgemeenschap ondanks de forse tegenwind de rug recht. „We zoeken nieuwe wegen en een solide fundament om verder te bouwen.”
Hij vergeleek de situatie van nu met die tijdens de jaren na de Tweede Wereldoorlog. „De dijk was dicht, zout water werd zoet, Urk werd vastgeplakt aan de omgeving en was geen eiland meer. De overheid geloofde niet meer in de visserij. Dertig jaar later waren er meer dan honderd IJsselmeerkotters en bloeide de visserij als nooit tevoren.”
Anno 2008 is de IJsselmeervloot nagenoeg verdwenen, kunnen de grote Noordzeekotters de Urker haven niet meer bereiken en weegt de opbrengst van schol en tong niet op tegen de kosten. Volgens Kroon loopt er kennis weg doordat jonge vissermannen verdwijnen naar de baggervloot en de binnenvaart. „Pas was ik op de Visserijschool en daar hoorde ik van de jongens dat ze het idee hebben te worden opgeleid voor een crimineel vak.”
De burgemeester wil de beeldvorming van de kottersector verbeteren. „De Urker visserij ligt in Europees verband voorop als het gaat om duurzaamheid. Wat we nodig hebben is het vertrouwen en financiën van de overheid.” Wil de Urker vloot overleven dan moet op korte termijn het roer om. Het gemeentebestuur bundelde onlangs de belanghebbenden in de visserijsector om samen sterk te staan. Desgevraagd zei Kroon dat Den Haag 10 miljoen euro op tafel moet leggen.
Verantwoordelijk minister Verburg zou samen met Europees commissaris Borg van Visserij vanmiddag de beurs bezoeken. Voor Urk de kans om boter bij de vis te krijgen.