Buitenland

Terrorisme centraal op congres Interpol

Terrorisme staat boven aan de agenda van de gezagshandhavers van 139 landen die maandag in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen, op het jaarlijkse Interpol-congres bijeen zijn gekomen.

AP
22 October 2002 09:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

Het vierdaagse congres zal naar verwachting tevens in het teken staan van de introductie van een nieuw op internet gebaseerd opsporingssysteem, waarmee criminelen supersnel kunnen worden geïdentificeerd. Verder worden Afghanistan en Oost-Timor verwelkomd als nieuwe lidstaten.

Hoewel internationale samenwerking op veiligheidsgebied sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 hoge prioriteit heeft, is Interpol volgens critici op dit moment niet veel meer dan een bureaucratische uitwisselingsplaats voor informatie over gezochte misdadigers en vermiste personen. Secretaris-generaal Ronald Noble verklaarde dat Interpol bezig is zich snel om te vormen tot een organisatie die op passende wijze het terrorisme het hoofd kan bieden. „Dat is onze eerste prioriteit”, zei Noble.

Het kost Interpol nu soms nog maanden om informatie te verzamelen, te vertalen en door te sturen. Het nieuwe systeem zal bevoegde personeelsleden, ook grenspolitie, met enkele aanslagen op een toetsenbord in staat stellen te controleren of iemand wordt gezocht. Foto’s, vingerafdrukken en wellicht in de toekomst DNA-profielen zullen van het ene moment op het andere kunnen worden doorgeseind. Tekst wordt automatisch vertaald in vier talen: Frans, Engels, Spaans en Arabisch.

De congresgangers zullen voor het slot van de bijeenkomst, aanstaande donderdag, ook stemmen over verhoging van de begroting van Interpol met 23 procent, de eerste aanzienlijke verhoging sinds het midden van de jaren ’90. De ongeveer 350 personeelsleden van Interpol hebben voor het lopende jaar ongeveer 25 miljoen euro tot hun beschikking.

Interpol is van plan een snel informatiepunt dat onmiddellijk na de aanslagen van 11 september werd ingesteld, uit te breiden. Het informatiepunt handelde achttien zaken af die betrekking hadden op de aanslagen op 11 september en plaatste in de drie maanden daarna 71 maal oproepen voor gezochte personen, voornamelijk uit de Verenigde Staten, Duitsland en Egypte. Osama bin Laden was al twee jaar voor de aanslagen in de VS het onderwerp van een Interpol-onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer