Politiek

Kamer stemt in met EU-verdrag

Een ruime Kamermeerderheid stemt donderdag in met het nieuwe Europese Verdrag van Lissabon. Dat moet de verworpen Europese grondwet vervangen.

Redactie politiek
4 June 2008 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:55

Dat is de uitkomst van een Kamerdebat dinsdagavond over het verdrag. Al vooraf was duidelijk dat de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en de oppositiepartijen VVD, GroenLinks en D66 het nieuwe verdrag steunen. SP, PVV, SGP en Partij voor de Dieren stemmen donderdag tegen het Verdrag van Lissabon.De ChristenUnie is de enige partij die tegen de EU-grondwet was, maar wel voor het nieuwe verdrag is. Het Verdrag van Lissabon „wijkt wezenlijk af” van de verworpen constitutie, betoogde CU-Kamerlid Wiegman dinsdag. Het verdrag is geen grondwet meer, nationale parlementen krijgen een sterkere rol en de bevoegdheden van Europa zijn helder afgebakend.

Kritiekloos was Wiegman niet. Voorkomen moet worden dat de EU haar bevoegdheden toch sluipenderwijs uitbreidt, zei ze.

SGP’er Van der Staaij kritiseerde de preambule bij het nieuwe EU-verdrag, „waarin het christendom ijskoud wordt verzwegen.” In het voorwoord staat nu een verwijzing naar „de culturele, religieuze en humanistische tradities van Europa.” „Zonder het christendom is Europa echter niet te verklaren”, stelde Van der Staaij. Hij noemde de „armetierige” preambule „een gemiste kans” en „grenzend aan geschiedvervalsing.”

Een groot deel van de Kamer wil dat het parlement kan bepalen dat de regering pas mag instemmen met een Europees voorstel als de Staten-Generaal zich daarover hebben gebogen. Het kabinet voelt daar niets voor. De ChristenUnie kan het behandelingsvoorbehoud aan een Kamermeerderheid helpen, maar is er nog niet definitief over uit.

De Kamer verwierp dinsdag een voorstel om een referendum te houden over het EU-verdrag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer