Opinie

Van Ruler

In RD 26-5 noteerde mr. D. J. H. van Dijk in de rubriek ”Gedachtegoed” een gefingeerd gesprek met de theocratisch ingestelde theoloog A. A. van Ruler (1908-1970).

3 June 2008 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:55

En zo geheel ”to the point”! Mijn complimenten, ook vanwege de originaliteit. Van Ruler gaf ook heel praktisch aan zijn theocratische zienswijze uitvoering. Op 26 november 1933 werd hij als kandidaat bevestigd tot predikant van de hervormde gemeente te Kubaard. Spoedig daarna was de jonge dominee te vinden op de publieke tribune tijdens de gemeenteraadsvergaderingen te Wommels. Ik citeer: „(…) Ik herinner mij den schrik in de oogen der raadsleden, toen ik, den eersten keer dat ik als toehoorder een gemeenteraadsvergadering ten plattenlande meemaakte, mijn aanwezigheid motiveerde met de opmerking, dat ik iederen Zondag voor hen bad en dat ik nu wel eens wilde weten, wat ze er van terechtbrachten.” (”Religie en politiek”, 1945, blz. 329.)K. A. Gort

Kerkplein 40

3881 BH Putten

Karen Armstrong
„Bien étonné de les trouver ensemble”, was mijn eerste gedachte toen ik in RD 27-5 de open brief zag van 26 ’Zeeuwse’ predikanten aan de Britse theologe Karen Armstrong. Het is goed dat in een tijd van kerkelijke verdeeldheid predikanten van diverse pluimage elkaar vinden om als één man stelling te nemen tegen iemand die duidelijk afwijkt van wat God geopenbaard heeft in Zijn Woord. Hier gaat een geweldig getuigenis van uit, zowel naar ongelovigen als naar gelovigen. Ik zie deze brief ook als een voorbeeld van wat er vaker moet gebeuren: dat mensen uit verschillende denominaties samen optrekken, op welk gebied dan ook. Met een kleine variant op wat de schrijvers zelf aangeven: we moeten de tegenstellingen tussen de kerken niet onnodig aanwakkeren. Het is beter om waar het kan elkaar te zoeken. Alle lof voor de initiatiefnemer(s) van deze brief!

Gérard Simons

Leeuweriksingel 17

3121 XL Schiedam

Tijdgeest
De vloekmonitor van de Bond tegen het vloeken registreerde vorig jaar weer meer grove taal op de tv, en refojongeren zijn onverschillig over grove taal (RD 20-5). Als je leest over dit soort ontwikkelingen (denk ook aan de treitershows op tv en de cartoons van Gregorius Nekschot), denk je: „Zijn er nog bezwaren tegen de geest der eeuw, en waar dan?” Heeft het verlichtingsdenken, dat gevoed wordt door de geest der duisternis, dan alle weerhoudende machten slaperig gemaakt, of klinkt hun stem zo zwak? Wordt door deze en andere signalen niet een enorm beroep gedaan op alle opvoeders en leidinggevenden in onze gezindte om schouder aan schouder de norm van Gods wet te zeggen en te doen? En dat nooit in eigen kracht of welsprekendheid! Cultuur zonder norm wordt plat en vulgair. Twintig jaar geleden schreef prof. dr. A. Th. van Deursen al: „Zonde kan niet bouwen en levert geen kwaliteit. En wie het wachtwoord van de zonde niet uitspreekt, wordt in de hoek geschoven als een overjarige antiquiteit.” Weer is het tijd voor een ethisch reveil, zoals na het Pinksterfeest uit Handelingen 2.

I. da Costa was in zijn tijd als een eenzame mus met zijn ”Bezwaren tegen de geest der eeuw”.

Hij moge vandaag navolgers hebben, die liever een roepende zijn in de woestijn door gehoorzaamheid aan God, dan volgelingen van de meerderheid in het kwaad.

A. B. Goedhart

Raadhuisstraat 18

4245 KG Leerbroek

Sms’jes
RD 24-5, pagina Magneet, stond vol sms’jes aan examenkandidaten. Leuk, om elkaar zo moed toe te schrijven. Wat mij opvalt, is dat vrijwel niemand schrijft in de zin van: „Ik bid voor jou!” Dan vraag ik me af: worden in de reformatorische gezinnen de noden van de tieners en de kinderen hardop voorgelegd in het gebed, waar ze zelf bij zijn? Leren wij hun voor elkaar te bidden? Ervaren ze dat gebeden kracht hebben? Leren wij hun dat ze ook met kleine praktische problemen terechtkunnen bij de troon van genade? Merken we gebedsverhoringen op? Zijn er examenkandidaten die ervaren hebben dat God wijsheid geeft, ook bij examenopdrachten (Jak. 1:5)? Laten die jongeren dat eens schrijven in Magneet. Vergeet niet God te danken als je geslaagd bent. Want Hij gaf jou de kracht en wijsheid! 1st knielen, dan 4en! En als je niet geslaagd bent, 1st knielen, uithuilen, en met nieuwe moed en kr8, ontvangen van Hem, opnieuw beginnen!

Voor de Heere ben je een waardevol mens, of je nu wel of niet geslaagd bent (Psalm 139).

Anja Kalle

J. W. Frisoweg 31

2741 BW Waddinxveen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer