Brief selectie embryo’s ingetrokken
Staatssecretaris Bussemaker trekt haar brief over embryoselectie bij reageerbuisbevruchting in. Daarmee lijkt een politiek conflict tussen de PvdA-bewindsvrouw en ChristenUnievicepremier Rouvoet uit de wereld.
De selectie van embryo’s leidde deze week tot grote spanningen in het kabinet. De ChristenUnie was verbolgen over een brief van PvdA-staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid om embryoselectie toe te staan aan vrouwen met een ernstige vorm van genetische kanker. Het kabinet besloot vrijdag dat de bewindsvrouw de brief moet intrekken.Bussemaker stelde de Tweede Kamer afgelopen maandag schriftelijk voor om de regels voor embryoselectie te verruimen. Ze wilde selectie voortaan toestaan voor erfelijke, agressieve vormen van borst- of darmkanker. Tot nu toe mogen medici alleen embryo’s screenen en selecteren op ernstige ziekten waarvan voor 100 procent vaststaat dat de drager ervan een ziekte daadwerkelijk krijgt, zoals bij de ziekte van Huntington, een hersenziekte en taaislijmziekte.
ChristenUnievicepremier Rouvoet reageerde woedend. Hij vond dat het voorstel eerst in de ministerraad aan de orde had moet komen en eiste dat de brief van tafel ging. De ChristenUnie is principieel tegen verruiming van de regels. Ook het CDA was sceptisch over de plannen van de staatssecretaris.
Bussemaker zei gisteren na afloop van de ministerraad de gang van zaken te betreuren. Naar eigen zeggen was ze zich er niet van bewust geweest dat het om een medisch-ethisch vraagstuk ging. Ze dacht dat de uitbreiding van de screening slechts een technische wijziging betrof. De staatssecretaris erkende dat ze de brief, gezien de gevoeligheid bij de ChristenUnie, aan het kabinet had moeten overleggen.
De kwestie zal nu opnieuw in de ministerraad aan de orde komen. De reeds naar de Kamer verstuurde brief is „hernomen”, zoals het kabinet het uitdrukt. Dat betekent dat hij geen standpunt van de regering bevat. Het is nog onduidelijk of er een nieuwe brief komt.
Premier Balkenende en vicepremier Rouvoet wilden gisteren inhoudelijk niet op de zaak reageren. „Het is een gevoelige kwestie, met menselijke, medische en ethische aspecten. We hechten daarom aan een goede discussie in het kabinet”, aldus Balkenende.
De Tweede Kamer wil begin volgende week een spoeddebat over de ruzie in het kabinet en de brief van de staatssecretaris. Oppositiepartijen VVD en GroenLinks steunen een verzoek daartoe van D66-voorman Pechtold. D66 wil dat ook minister Klink van Volksgezondheid bij het debat aanwezig is, omdat hij als minister verantwoordelijk is voor de staatssecretaris.
Pechtold vindt het onbegrijpelijk dat CDA en ChristenUnie de PvdA hebben omgepraat. Zelf zal hij geen genoegen nemen met een nieuwe brief waarin iets totaal anders staat. GroenLinksleider Halsema spreekt van „amateuristisch geruzie over de rug van vrouwen met een ernstige ziekte.” Ze vindt het „vrij stuitend” dat de ChristenUnie haar ethische opvattingen op dit onderwerp doordrukt.