Televisie kijken kan binnenkort overal
Binnenkort kunnen Nederlanders live televisie kijken waar ze maar willen. Als ze tenminste een KPN-abonnement met MobielTV nemen. Telecomconcern KPN presenteerde de nieuwe dienst donderdag samen met technologieconcern Samsung met veel tamtam in Amsterdam. Vanaf 5 juni kunnen consumenten gebruikmaken van MobielTV.
Nederland is daarmee een van de eerste Europese landen waar mensen met een speciaal netwerk, dus niet met umts, televisie kunnen kijken op hun mobiel. In Azië werd het systeem sinds 2005 grootschalig gelanceerd en ook in Italië bestaat mobiele televisie al sinds 2006.Telecombedrijf Vodafone biedt in Nederland al drie jaar televisie op de mobiele telefoon via umts aan. Nadelen van dit systeem zijn de gebrekkige beeldkwaliteit en een vaak haperende verbinding.
KPN gebruikt het zogeheten DVB-H-netwerk, een nieuwe standaard in Europa. DVB-H is een afgeleide van de techniek zoals gebruikt voor Digitenne. MobielTV in Nederland is in eerste instantie alleen te gebruiken op de Samsung P960 TV en de LG KB620. Later dit jaar volgen meer toestellen van Samsung, Nokia en LG.
De eerste maanden krijgen kopers van een KPN Flexibelabonnement van boven de 27,50 euro per maand MobielTV inclusief het benodigde toestel gratis bij hun abonnement. Vanaf 1 september kost mobiele televisie 9,95 euro per maand. Prepaidklanten kunnen geen gebruikmaken van mobiele tv.
In eerste instantie kunnen tien zenders worden ontvangen met MobielTV: Nederland 1 en 3, RTL 4, SBS 6, Veronica, Jetix, MTV, Nicktoons, Discovery en Xite, een kanaal waarop filmpjes en ringtones kunnen worden gedownload. RTL komt bovendien met een zender die speciaal is gemaakt voor mobiele televisie: RTL 24. Hierop zullen vooral actualiteiten te zien zijn.
Marketingdirecteur Patrick Kuijsters van KPN ziet mobiele televisie als een logische volgende stap in de ontwikkeling van de mobiele telefonie. Hij vindt het nog moeilijk om in te schatten hoeveel gebruikers MobielTV zal krijgen. „Er zijn enkele honderdduizenden mensen die umts op hun mobiel hebben, ik verwacht dat wij zo’n aantal zeker wel moeten halen. Mogelijk zal een deel het EK voetbal aangrijpen om het apparaat aan te schaffen.”
Kuijsters verwacht dat de mobiele televisie vooral gebruikt zal worden als gebruikers even niets anders om handen hebben. „Gemiddeld besteden we per dag een halfuur aan wachten”, zegt Kuijsters, die zich baseert op onderzoek van adviesbureau Motivaction onder 500 Nederlanders tussen de 25 en de 40 jaar. „De meeste mensen houden niet van wachten. Deze mensen willen wij bedienen”, aldus Kuijsters.
MobielTV is nog niet overal in Nederland beschikbaar. In de Amsterdamse metro bleek hij het in ieder geval niet te doen. „We bieden buiten een dekkingsgraad van ongeveer 85 procent, binnen is dat 65 procent”, aldus Kuijsters.
Voorlopig houdt het bereik van het systeem ook op bij de Nederlandse grens. „Mogelijk gaat dat in de toekomst veranderen, maar dat is afhankelijk van de Europese ondersteuning van de DVB-H-standaard. Daar moet de Europese Unie over beslissen.” In Italië wordt voor mobiele tv een andere standaard gebruikt.
Een minpunt is dat het geluid niet altijd synchroon loopt met het beeld. Ook moet het apparaat na vier à vijf uur opnieuw worden opgeladen. Om consumenten te laten zien wat de kwaliteit is van de dienst, is KPN van plan een groot aantal demonstratiemodellen het land in te sturen.