Buitenland

Noord-Korea wil gesprek met VS over kernwapens

De Noord-Koreaanse regering wil besprekingen met de VS over het kernwapenprogramma van Pyongyang. Dat heeft Noord-Korea’s nummer twee, Kim Yong-nam, maandag gezegd tegen de Zuid-Koreaanse minister voor Koreaanse Eenheid, Jeong Se-hyun.

Van onze correspondent
21 October 2002 08:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

Kim Yong-nam erkende ruim twee weken geleden tijdens besprekingen met Amerika’s plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, James Kelly, dat Noord-Korea verrijkt uranium produceerde voor kernwapens. Dit is in strijd met een overeenkomst uit 1994 waarbij de VS Pyongyang hulp beloofden voor de energieproductie en Noord-Korea beloofde kernwapenvrij te blijven. De Noord-Koreanen zeggen nu dat niet zij maar de Amerikanen deze overeenkomst geschonden hebben.

Deel van de overeenkomst was namelijk de afspraak dat Washington het vijandige beleid tegenover Pyongyang zou beëindigen en dat er diplomatieke en economische betrekkingen zouden worden aangeknoopt. Daarvan is niets gekomen en ook de bouw van de twee beloofde kernreactoren vordert nauwelijks. Sommige Amerikaanse bronnen geven toe dat de VS hun beloften niet hebben waargemaakt, maar benadrukken tegelijkertijd dat dat nog geen reden is om kernwapens te produceren.

Volgens de voorzitter van de commissie inlichtingen van de Amerikaanse Senaat, Bob Graham, beschikt Noord-Korea al over twee kernbommen. „Dat maakt Noord-Korea gevaarlijker voor ons dan Irak. Daarom moeten wij onze buitenlandse politieke prioriteiten herzien”, aldus Graham.

Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell verklaarde zondag in verschillende tv-praatshows dat er „feitelijk” een eind is gekomen aan de Amerikaans-Noord-Koreaanse overeenkomst van 1994. Dat betekent volgens hem overigens niet dat Washington nu alle commerciële betrekkingen met Noord-Korea afbreekt. „Wij bekijken welke stappen voor ons nuttig zijn en welke stappen niet”, aldus Powell.

Washington hoopt via internationale diplomatieke en politieke druk Noord-Korea zover te krijgen het kernwapenprogramma op te geven. „Noord-Korea heeft een grote behoefte aan economische samenwerking en steun. Dat biedt mogelijkheden voor een vreedzame oplossing van deze kwestie. Dat is het grote verschil met Irak”, aldus nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice.

James Kelly overlegt intussen met Amerika’s bondgenoten in de regio over de situatie. Hij is momenteel in Tokio voor overleg met de Japanse regering. Eerder voerde hij besprekingen met de Chinese autoriteiten en met de Zuid-Koreaanse regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer