Woede over voortzetting huisarrest Suu Kyi
Wereldwijd is woensdag met verontwaardiging gereageerd op het besluit van de militaire junta in Birma om het huisarrest van oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi met een jaar te verlengen. Het besluit werd enkele dagen genomen nadat donorlanden een grote som geld bijeen hadden gebracht voor hulp aan de slachtoffers van de cycloon Nargis in Birma.
De Verenigde Staten, Frankrijk en Australië waren enkele van de landen die met kennelijke verontwaardiging reageerden. ‘Deze stap getuigt van de afwezigheid van iedere bereidheid van de junta met de internationale gemeenschap samen te werken’, zei de Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner. Hij riep de junta op ’zonder enige vertraging’ Suu Kyi en andere politieke gevangenen vrij te laten.De Australische minister van buitenlandse zaken, Stephen Smith, zei dat zijn regering zich tot dusver, gezien de omvang van de tragedie in Birma, met betrekking tot het optreden van de junta had ingehouden. ‘Maar deze bijzondere zaak kan niet zonder commentaar blijven’, zei Smit. Hij zei vervolgens de verlenging van het huisarrest ’te betreuren’.
De Tsjechische minister van buitenlandse zaken, Karel Schwarzenberg, zei ’woedend’ te zijn over de verlenging. De Amerikaanse president George Bush zei dinsdag al ’grote problemen’ te hebben met de verlenging, maar benadrukte dat de Verenigde Staten doorgaan met de hulpverlening. Ook de secretaris–generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki–moon, zei de verlenging te betreuren. Hij onderstreepte dat het noodzakelijk is dat de maatregelen tegen de oppositie worden opgeheven, opdat zich in Birma een proces van nationale verzoening kan ontwikkelen.
De partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie, noemde de verlenging ’illegaal’ en kondigde beroep aan. Partijwoordvoerder Nyan Win zei ook dat de junta een publieke hoorzitting over de zaak dient te houden.
Suu Kyi zit al vijf jaar onafgebroken vast in haar woning in Rangoon. Sinds 1990 bracht zij in totaal twaalf jaar door in huisarrest. De continuering van het huisarrest is in strijd met een Birmese wet uit 1975 die bepaalt dat personen die een bedreiging voor de staatsveiligheid worden geacht, hooguit vijf jaar aaneen mogen worden vastgehouden zonder te worden aangeklaagd.
De media in Birma maakten woensdag geen melding van de verlenging en de junta verstrekte geen opheldering over het besluit. Bij de woning van Suu Kyi was het weer rustig als normaal. De extra barricades die dinsdag waren opgeworpen, waren verwijderd. Alleen de barricades op de wegen naar de woning waren gehandhaafd.
Volgens de VN hebben in het rampgebied ongeveer 2,4 miljoen mensen dringend behoefte aan voedsel, onderdak en medische zorg. De junta noemt een dodencijfer van 78.000, met zo’n 56.000 vermisten.