Binnenland

VBOK richt zich nog meer op allochtonen

De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) gaat zich in de abortushulpverlening nog meer richten op allochtone vrouwen en meisjes. Verder wil de vereniging bekender worden bij huisartsen.

Binnenlandredactie
18 October 2002 23:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

Om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen, is de VBOK een ledenwerfactie gestart.

Aanleiding voor de extra inspanning richting allochtone vrouwen is het toenemende aantal abortussen onder deze groep. Zes van de tien vrouwen die zich laten aborteren, is van buitenlandse komaf. Vooral Antillianen laten de ongeboren vrucht afdrijven.

De VBOK richt zich sinds 1998 steeds meer op allochtonen, met name door middel van folders in onder meer het Turks en Papiaments. Het aantal allochtone cliënten van de VBOK groeide tot inmiddels een kwart van het geheel. In het VBOK-huis in Gouda voor opvang binnen de muren is zelfs driekwart van de jonge moeders allochtoon.

Als extra inspanning heeft de hulpverleningsorganisatie dit jaar een allochtoon bestuurslid, een dito voorlichtster en een maatschappelijk werkster van buitenlandse geboorte benoemd. Het gaat daarbij om vrouwen van onder meer Surinaamse en Indonesische origine. „Zij kunnen vanuit hun eigen achtergrond allochtone meisjes en vrouwen in hun eigen taal aanspreken”, zegt algemeen directeur mevrouw A. A. Takke.

Om de financiële draagkracht te vergroten, wil de VBOK in een jaar tijd het aantal leden opschroeven van de huidige 100.000 naar 125.000. Zij richt zich met de ledenwerfactie, die tot zomer volgend jaar duurt, vooral op de bekende prolife achterban. „Als alle abonnees en lezers van het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad en het Katholiek Nieuwsblad lid van de VBOK zouden zijn, zouden we al veel meer leden hebben. Ook dubbellidmaatschappen zijn welkom. Door een grotere bekendheid hopen we meer hulp te kunnen verlenen en dus meer abortussen te voorkomen.”

De VBOK hoopt met een toenemend aantal leden ook een campagne voor een grotere bekendheid onder de huisartsen te financieren. De vereniging vindt dit nodig omdat 80 procent van alle vrouwen die een abortus laten plegen, door hun huisarts zijn doorverwezen.

Uit een VBOK-experiment in de regio Utrecht bleek dat veel huisartsen de VBOK niet kennen of een negatief beeld van de vereniging hebben. Takke: „Terwijl onze hulpverlening in de afgelopen dertig jaar fors is geprofessionaliseerd. Wij helpen niet alleen bij ongewenste zwangerschappen, maar ook bij het post-abortus-syndroom, bij sociale problemen eromheen, en helpen ook bij zwangerschap van een kind met een handicap en bij de verwerking van een miskraam. We hebben opvang in het VBOK-huis en verlenen ook hulp aan mannen. Veel huisartsen weten niet van deze brede aanpak.”

De VBOK ontmoette tijdens het experiment 26 huisartsen die zelf aangaven contact te willen. De vereniging kan het experiment wegens geldgebrek niet voorzetten, maar zou het graag willen continueren, door middel van speciaal daarvoor getrainde vrijwilligers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer