Chloorkip uit VS mogelijk toch op Europese markt
De Europese Consumentenbond BEUC doet een oproep aan de Europese Commissie om geen chloorkippen uit de Verenigde Staten toe te laten op de Europese markt.
Dat blijkt uit een brief van de consumentenorganisatie aan de Europese Commissie die dinsdag openbaar werd gemaakt.Volgens BEUC bevat kippenvlees uit de VS geregeld ziekteverwekkers als salmonella, een belangrijke bron van voedselvergiftiging. Het vlees wordt gedesinfecteerd met chloor, maar dat zou slecht werken. Een Amerikaans consumentenonderzoek heeft uitgewezen dat in 2007 slechts 17 procent van de kippen geen enkele bacterie bevatte, schrijft BEUC.
De EU-landen bestrijden bacteriën gedurende het gehele productieproces met strikte hygiëneregels. Volgens de consumentenbond hebben de strenge Europese regels ervoor gezorgd dat het aantal salmonellabesmettingen zelfs afneemt. Wanneer de chloorkip weer zou worden toegestaan in Europa zou dat nadelig kunnen zijn voor deze pogingen ziekteverwekkers terug te dringen.
BEUC vindt chloorbehandelingen „onacceptabel”, als er ook een effectieve van boerderij tot bord-benadering mogelijk is. Boeren, consumenten en milieuorganisaties scharen zich hier volledig achter, zegt de organisatie.