Lokale overheid pakt discriminatie niet aan
Minder dan 10 procent van de Nederlandse gemeenten pakt discriminatie en racisme op lokaal niveau aan. Dat staat in de paragraaf over Nederland in het jaarrapport van Amnesty International.
Volgens het rapport ontwikkelt minder dan 20 procent van de lokale overheden beleid om discriminatie en racisme tegen te gaan op specifieke gebieden zoals op het werk of op scholen. De meeste overheden lieten weten dat discriminatie geen probleem is binnen hun gemeenschap. Maar meer dan de helft gaf toe over onvoldoende informatie te beschikken over het bestaan van discriminatie.Over migratie wijst het rapport op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in januari. Het hof bepaalde dat het besluit van de Nederlandse immigratiedienst om een Somaliër uit te zetten naar een relatief veilig gebied in Somalië een schending was van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens, als dit besluit ook was uitgevoerd.
Amnesty noemt verder de inwerkingtreding van de zogenoemde ’pardonregeling’. Volgens dit schema krijgen asielzoekers die voor 1 april 2001 asiel hebben gevraagd en sinds die tijd in Nederland verblijven een legale status, zelfs als zij eerder waren geweigerd. De regeling geldt ook voor echtgenoten en hun kinderen. Buiten de regeling vallen echter vluchtelingen die worden verdacht van oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid. De regeling geldt naar schatting voor 30.000 mensen, vermeldt Amnesty.