Economie

Verburg tegen Brussels idee landbouwgelden

Minister Verburg (Landbouw) en veel van haar collega’s uit andere EU-landen zijn geen voorstander van het plan om in de EU niet-opgemaakte landbouwsubsidies te besteden aan landbouwprojecten in ontwikkelingslanden.

ANP
27 May 2008 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
MARIBOR - EU-commissaris Marian Fischer Boel (Landbouw) wil niet-opgemaakte landbouwsubsidies besteden aan landbouwprojecten in ontwikkelingslanden. „Een sympathiek idee, maar de manier is niet goed”, vindt minister Verburg. Foto EPA
MARIBOR - EU-commissaris Marian Fischer Boel (Landbouw) wil niet-opgemaakte landbouwsubsidies besteden aan landbouwprojecten in ontwikkelingslanden. „Een sympathiek idee, maar de manier is niet goed”, vindt minister Verburg. Foto EPA

„Een sympathiek idee, maar de manier is niet goed”, aldus Verburg maandag over het voorstel van EU-commissaris Marian Fischer Boel (Landbouw).De Deense commissaris lanceerde het idee vorige week en wil het voor de EU-top in juni uitwerken. Het zou volgens ingewijden gaan om enkele honderden miljoenen euro’s overtollig geld voor de jaren 2008 en 2009.

Normaal gaat het geld terug naar de nationale schatkisten van de EU-landen. Maar de EU-commissaris wil het uitgeven aan zaden, kunstmest en microkrediet voor arme landen in bijvoorbeeld Afrika. Dat zou moeten helpen tegen de ergste honger wegens de wereldwijde voedselcrisis.

Verburg wil de arme landen echter helpen via een blijvender aanpak. Ze stelde recent al een plan op, samen met minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Dat plan bepleit structurele investeringen in landbouwprojecten in ontwikkelingslanden. Het voorstel van Fischer Boel is volgens haar afhankelijk van de vraag of er geld over is: als de prijzen voor landbouwproducten in de EU dalen, zou dat direct ten koste gaan van hulp aan de ontwikkelingslanden.

Andere ministers delen de kritiek, zo bleek bij informeel EU-beraad van landbouwministers in Slovenië. De Franse minister Michel Barnier zei: „Dit kan wellicht als noodmaatregel, maar het is geen blijvende oplossing.”

De Duitse staatssecretaris Gert Lindemann was nog het positiefst. Hij sprak over „een mogelijkheid” en „een zekere bereidheid”, maar had nog niet overlegd met zijn minister van Financiën.

Vorig jaar stelde de Europese Commissie al eens voor om niet besteed landbouwgeld te gebruiken voor het miljarden kostende satellietenproject Galileo. Nederland was daar toen ook tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer