Binnenland

„Verruim kans op heropening strafzaak”

Wetenschappers, advocaten en bekende Nederlanders pleiten via advertenties in dagbladen voor een onafhankelijke revisieraad. Die zou moeten beslissen over de herziening van afgesloten strafzaken waarover twijfel is ontstaan.

ANP
27 May 2008 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:53

De maandag en dinsdag gepubliceerde advertentie is ondertekend door 21 personen. Onder hen rechtswetenschappers Hans Crombag, Peter Tak, Peter van Koppen en Willem Wagenaar. Verder ondertekenden advocaten Inez Weski, Geert-Jan Knoops en Nico Meijering het pleidooi. Ook opiniepeiler Maurice de Hond zette zijn handtekening, evenals Ton Derksen, die een boek schreef over de zaak-Lucia de B.Volgens de ondertekenaars bestaat momenteel geen remedie tegen rechterlijke dwalingen die het gevolg zijn van fouten van het openbaar ministerie. De huidige herzieningsmogelijkheden bij de Hoge Raad zijn volgens hen te beperkt. Te vaak leiden strenge voorwaarden ertoe dat de Hoge Raad een herzieningsverzoek afwijst, menen de opstellers van de advertentie.

Het hoogste rechtscollege van Nederland houdt te strak vast aan oude rechtspraak, meent Tak, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daardoor hebben zaken van veroordeelden waarin strikt genomen geen nieuwe feiten zitten, volgens hem nauwelijks kans op herziening. Ook al bestaan ernstige twijfels over de juistheid van de veroordeling. Tak zette zijn naam onder de advertentie omdat „ik bij de Hoge Raad geen neiging zie om de rechtspraak te verruimen.”

Zowel Tak als rechtspsycholoog Van Koppen vindt dat de Hoge Raad niet is uitgerust om degelijk onderzoek te doen. Een revisieraad zou moeten bestaan uit „ontwikkelde leken”, zegt Van Koppen, die hoofdonderzoeker is bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. „Slimme mensen die goede onderzoekers aansturen.” Tak vult aan: „Wetenschappers, bijvoorbeeld op technisch, medisch en economisch gebied.” Ook advocaten zouden er volgens hem een plek moeten krijgen.

Advocaat Knoops benadrukt al sinds de vrijspraak in de Puttense moordzaak in 2002 hoe belangrijk het is dat er een onafhankelijk instrument voor herziening komt. „In Engeland heb je zo’n systeem en daar zie je dat het werkt.”

Advocate Weski vindt het heel belangrijk dat er een mogelijkheid is „om te repareren wat scheef zit.” Volgens haar gaat het openbaar ministerie in onderzoeken veel te vaak de fout in. „Ik heb daar zorgen over, eigenlijk zou daar ook een oplossing voor moeten komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer