Economie

AEX-index boekt record

Opnieuw boekte de AEX-index een record - positief, voor de verandering. Dinsdag steeg de hoofdindex van de Amsterdamse beurs liefst 7,7 procent. Dat bleek een voorbode voor meer stijgingen. Waar de oorzaak ook vandaan kwam, deze was niet te vinden in de macro-economische hoek.

Redactie economie
18 October 2002 20:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

De cijfers die dinsdag werden gepubliceerd waren niet verrassend sterk. De Franse industriële productie viel in augustus tegen met een productietoename van 0,3 procent ten opzichte van juli. Er werd gerekend op een stijging van 0,6 procent. Het was voornamelijk de productie in de Franse bouwsector die in augustus tegenviel.De ontwikkeling van de bedrijfsvoorraden in de VS was eveneens teleurstellend. De voorraden bij de Amerikaanse fabrieken waren in augustus met 0,1 procent ten opzichte van juli afgenomen, terwijl was gerekend op een toename van 0,2 procent. Voorraadeffecten waren het eerste kwartaal van dit jaar grotendeels verantwoordelijk voor de sterke bbp-groei. Nu de voorraadopbouw afzwakt lijkt dit effect voor de komende kwartalen dus weg te vallen.

Donderdag was wat betreft de macro-economie veruit de interessantste dag. ’s Ochtends maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de werkloosheid in Nederland constant was gebleven op 2,4 procent. Dit terwijl de markt had gerekend op een lichte toename van het werkloosheidspercentage. Het aantal werklozen in Nederland daalde met 1000 personen tot 174.000. Dit is wel 30.000 personen meer dan een jaar geleden.

Ook publiceerde de ECB donderdag haar maandrapport van de maand oktober. Verrassend genoeg zette de ECB hiermee de deur tot een renteverlaging op een kier. In voorgaande publicaties en speeches gaf de ECB steeds aan dat de Europese rentetarieven passen waren voor de stand van de economie. In het maandrapport gaf de ECB echter aan dat de koersdalingen op de aandelenbeurzen wereldwijd de risico’s omtrent het economische herstel hebben vergroot. Ook zijn de risico’s betreffende dit herstel en het inflatiegevaar meer in evenwicht. Naar de mening van Stroeve bereidt de ECB de financiële markten langzaam voor op een eventuele renteverlaging in de komende maanden. Mocht het economische herstel in Europa nog verder wegzakken of mocht de onrust op de financiële markten terugkeren dan staat de ECB klaar om het monetaire beleid verder te verruimen.

In de VS werden ten slotte nog de cijfers over de industriële productie in september bekendgemaakt. De industriële productie daalde met 0,1 procent ten opzichte van augustus, terwijl was gerekend op een toename van de productie met 0,1 procent. Vooral de productie in de automobielsector viel in september sterk terug. Ondanks de recente afzwakking van de ontwikkeling in de industrie ligt de productie wel fors hoger vergeleken met een jaar eerder, omdat de jaarvergelijking van de maand september is vertekend door de gebeurtenissen in september 2001. Het dieptepunt in de Amerikaanse industrie ligt naar de mening van Stroeve dan ook al achter ons.

Nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen week de Nederlandse werkloosheidscijfers publiceerde, komt het bureau dinsdag met cijfers over het consumentenvertrouwen en vrijdag met cijfers over het producentenvertrouwen. Beide vertrouwensindicatoren liggen al enige maanden onder druk en vooral het vertrouwen onder de Nederlandse consumenten ligt op een zeer laag niveau. De hoge inflatie, waarbij de invoering van de euro vaak als oorzaak wordt genoemd, en de onrust op de financiële markten hebben beide vertrouwensindicatoren de afgelopen maanden negatief beïnvloed.

Nu de rust op de aandelenbeurzen weer enigszins is weergekeerd en de koersen deze week voorzichtig zijn hersteld is er eveneens ruimte voor een herstel van beide vertrouwensindicatoren. De politieke onrust in Nederland -de val van het kabinet Balkenende I- kan echter wel weer een drukkend effect hebben op het vertrouwen onder de producenten en consumenten.

Een ontwikkeling die eveneens slecht is voor beide vertrouwensindicatoren is de recente onrust die is ontstaan over het stabiliteits- en groeipact van de EMU-landen. Door de tegenvallende economische ontwikkeling in Europa en de als gevolg daarvan lagere belastingopbrengsten hebben de verschillende EMU-landen geen ruimte om de economie budgettair te stimuleren. Een aantal landen is dit echter wel van plan en wil de EMU-normen tijdelijk overschrijden om hun economie de helpende hand toe te steken. Ook baart het de landen zorgen dat bij het eerste het beste zuchtje economische tegenwind meteen aan de basisafspraken van de EMU wordt getornd.

Afgelopen week stegen de internationale beurzen flink onder impuls van de derdekwartaalcijfers. Op dinsdag steeg de AEX-index zelfs meer dan 7 procent. Dinsdag rapporteerde Philips teleurstellende cijfers. Het verlies kwam weliswaar lager uit dan verwacht, maar dit was het gevolg van het niet afboeken op een belang in Atos Origin. Onderliggend vielen de resultaten tegen. Met name de ontwikkeling bij Philips Medical Systems en de bijdrage van niet-geconsolideerde deelnemingen viel tegen. Het bedrijf herhaalde de verwachting dat het exclusief éénmalige baten- en lasten over geheel 2002 winstgevend zal zijn.

Dinsdagavond stelde Intel de markt teleur met tegenvallende resultaten. De omzet kwam in lijn met de verwachting op 6,5 miljard dollar uit, terwijl de winst per aandeel teleurstellend op 0,11 dollar uitkwam (marktverwachting: 0,13 dollar). De bruto marge stelde teleur vanwege een daling van de gemiddelde verkoopprijs en het minder dalen van de kosten dan verwacht. Voor het vierde kwartaal verwacht de chipproducent een omzet van 6,5 tot 6,9 miljard dollar, wat beneden de marktverwachting was. Beleggers reageerden teleurgesteld op de berichten en het aandeel verloor meer dan 15 procent.

Nokia maakte donderdag betere cijfers bekend dan was verwacht. De marge bij de handsetdivisie was met 22,2 procent (wederom) wat beter dan verwacht.

Concurrent Ericsson presenteerde gisteren een omzet die conform de verwachting was. Het operationeel resultaat van Ericsson Systems was in lijn met de taxaties, terwijl het verlies bij de Sony-Ericsson joint venture hoger uitviel dan verwacht. Het bedrijf verwacht dat de omzet voor mobiele netwerken in 2002 met meer dan 20 procent zal dalen, terwijl het bedrijf eerder uitging van een daling van maar 15 procent.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met effectenbank Stroeve.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer