Buitenland

Parlement Libanon kiest Suleiman tot president

Het Libanese parlement heeft zondag legerleider Michel Suleiman tot president gekozen. De lang uitgestelde verkiezing is een belangrijke stap naar politieke verzoening in Libanon. Suleiman was de enige kandidaat. Hij kreeg de steun van 118 van de huidige 127 parlementariërs, zei parlementsvoorzitter Nabih Berri.

Buitenlandredactie
26 May 2008 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
BEIROET - Het Libanese parlement heeft zondag legerleider Michel Suleiman tot president gekozen. De lang uitgestelde verkiezing is een belangrijke stap naar politieke verzoening in Libanon. Suleiman was de enige kandidaat. Hij kreeg de steun van 118 van d
BEIROET - Het Libanese parlement heeft zondag legerleider Michel Suleiman tot president gekozen. De lang uitgestelde verkiezing is een belangrijke stap naar politieke verzoening in Libanon. Suleiman was de enige kandidaat. Hij kreeg de steun van 118 van d

In een toespraak probeerde de kersverse president zowel de door Hezbollah geleide oppositie als de door het Westen gesteunde regering van premier Fuad Siniora gerust te stellen. En dat lijkt te zijn gelukt. Suleiman zei een nauwe band met Syrië voor ogen te hebben - het land dat Hezbollah steunt. Ook zei hij echter het internationale tribunaal te steunen dat de moordenaars van voormalig premier Rafik Hariri moet berechten.Met de verkiezing van Suleiman werd het kabinet-Siniora automatisch ontslagen. Suleiman heeft de premier echter gevraagd aan te blijven tot een nieuwe regering is aangetreden.

De regerings- en oppositiepartijen kwamen overeen de benoeming van de president, die al negentien keer was uitgesteld, door te zetten nadat de al anderhalf jaar durende politieke crisis in geweld losbarstte dat aan 67 mensen het leven kostte en Libanon aan de rand van een nieuwe burgeroorlog bracht.

Suleiman is voor beide kampen aanvaardbaar. Hezbollahparlementslid Nawar Saheli reageerde positief op de toespraak van de president en de Amerikaanse president George Bush heeft Suleiman gefeliciteerd.

De benoeming werd live door de Libanese televisie uitgezonden. Ministers uit Syrië, Iran en Saudi-Arabië waren bij de verkiezing aanwezig. Suleiman is aan een ambtsperiode van zes jaar begonnen.

De 59-jarige generaal heeft sinds de moord begin 2005 op oud-premier Rafik al-Hariri een goede reputatie in Libanon opgebouwd. Hij hield het leger buiten de politiek. Maar er blijft iets van een pro-Syrisch geurtje hangen aan de militair.

Suleiman is een maronitische christen die Engels en Frans spreekt. Hij komt uit het noordelijke kustplaatsje Amsheet en ging in 1967 het leger in. In 1970 studeerde hij als tweede luitenant af aan de militaire academie. Suleiman maakte in rap tempo carrière in het leger. Hij onderscheidde zich in het midden van de jaren negentig als commandant van een infanteriebrigade die in het zuiden van Israël strijd leverde met het Israëlische leger.

In 1998 werd Suleiman tot opperbevelhebber van het leger benoemd. Die benoeming had plaats in een periode dat de Syriërs het nog voor het zeggen hadden in Libanon. De regering in Damascus zou nooit hebben ingestemd met een opperbevelhebber die tegen haar belangen zou ingaan. Het is daarom mede als gevolg van die benoeming dat op Suleiman het stempel pro-Syrisch is gedrukt. Daarbij komt dat de militairen en ook Suleiman tot dusver steeds goed hebben samengewerkt met de pro-Syrische Hezbollah, de enige partij in het land die er nog een gewapende militie op nahoudt.

In 2005 werd de loftrompet over Suleiman gestoken omdat hij als opperbevelhebber van de Libanese strijdkrachten weigerde de massale protesten tegen de Syrische bezettingsmacht neer te slaan, die volgden na de dood van premier Hariri. De protesten leidden uiteindelijk tot het vertrek van de Syriërs uit Libanon.

Ook in het afgelopen turbulente anderhalf jaar benadrukte hij de neutraliteit van het militaire apparaat. Hij dwong daarmee respect af bij zowel de prowesterse premier Fuad Siniora als de door Hezbollah geleide oppositie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer