Hoogspanningslijn in regio Delft deels ondergronds
De nieuwe hoogspanningskabel die uiterlijk in 2011 tussen Wateringen en Zoetermeer moet liggen, wordt gedeeltelijk ondergronds aangelegd. Ten zuiden van Delft gaat de lijn ongeveer 10 kilometer onder de grond.
Dat heeft minister Van der Hoeven (Economische Zaken) vrijdag de Tweede Kamer laten weten. Ze wil zo landschappelijk waardevolle gebieden als Midden-Delfland en de Zuidpolder ontzien, net als de omgeving van de woonwijken in Berkel en Rodenrijs en Pijnacker.De kabel kan niet helemaal onder de grond, omdat volgens TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet, dan de stabiliteit van de stroomvoorziening in gevaar komt. TenneT schat dat de ondergrondse aanleg zo’n 10 miljoen euro per kilometer duurder is.
In de regio is het plan van Van der Hoeven niet goed gevallen. Bestuurders van verscheidene gemeenten en de provincie Zuid-Holland zeggen in een reactie dat ze er geen genoegen mee nemen dat slechts een kwart van de 85 kilometer lange hoogspanningsverbinding ondergronds gaat. Juist in een gebied met zoveel technische denkkracht, in een groene en toch verstedelijkte omgeving, moet een innovatieve oplossing mogelijk zijn, denken zij.
De regiobestuurders stellen dat de minister door bovengronds te blijven eigenlijk de investeringen teniet doet die de afgelopen jaren zijn gedaan in Midden-Delfland. Ze vinden dat de hoogspanningsmasten en -draden de natuur verstoren, de kwaliteit van het landschap aantasten en afbreuk doen aan de recreatiewaarde.