Economie

Enron vraagt om uitstel van betaling

De Amerikaanse energiegigant Enron heeft zondag een beroep gedaan op hoofdstuk 11 van de Amerikaanse Faillissementswetgeving, oftewel uitstel van betaling met de verplichting tot reorganisatie. Tegelijkertijd vroeg Enron 10 miljard dollar schadevergoeding van concurrent Dynegy, omdat dit bedrijf vorige week afzag van een geplande overname.

Van onze correspondent
3 December 2001 10:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

Het hele weekeinde heeft Enrons financieel directeur, Jeffrey McMahon, overleg gepleegd met vertegenwoordigers van enkele grote banken, waaronder J. P. Morgan Chase, over noodfinanciering om het bedrijf voor liquidatie te behoeden. Enron plus dochterbedrijven kijken tegen een gecombineerde schuld aan van 13,15 miljard dollar (32,6 miljard gulden). Het gecombineerde bedrijfsvermogen in goederen en uitstaande vorderingen wordt geschat op 50 miljard dollar. Daarmee dreigt dit het grootste faillissement te worden uit de Amerikaanse geschiedenis.

„De banken zullen er alles aan doen om te proberen een kern van Enron op de rails te houden, om de eenvoudige reden dat zij anders gezamenlijk voor 15 miljard dollar het schip in gaan. En vergeet daarbij niet dat een deel van dit bedrag is uitgeleend zónder onderpand”, aldus James Duffault van investeringsbank Salomon Brothers. Het aandeel Enron kelderde in twee maanden van ruim 36 dollar tot 25 dollarcent vandaag. Dat betekent voor de aandeelhouders een verlies van 69 miljard dollar. De val van Enron begon twee maanden geleden, toen het bedrijf werd onderworpen aan een onderzoek van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond.

Junkstatus
Al snel werden extra verliezen gemeld en bovendien kwam aan het licht dat het bedrijf jarenlang enkele verlieslijdende activiteiten buiten de boeken had gehouden. Daarop begon een vrije val van het aandeel. Financiële instituten zoals Moody’s en Fitch die de kredietwaardigheid van bedrijven beoordelen, hielden Enron tot enkele weken geleden nog de handen boven het hoofd.

Totdat er vorige week nieuwe tegenvallers gemeld werden. Daarop zakte Enron af tot de junkstatus, oftewel tot risicobedrijf. Daarop trok Dynegy zich terug uit de geplande overname- annex reddingsoperatie. „Een onterechte manoeuvre, want Dynegy wist precies waar het aan begon”, aldus McMahon, die daarmee de eis tot schadevergoeding verdedigde. Dynegy heeft daarop nog geen commentaar geleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer