Politiek

Staatssecretaris Huizinga naar China

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat is volgende week in China. Waterbeheer, klimaatverandering en binnenvaart staan op agenda van het werkbezoek dat maandag begint en vier dagen duurt.

15 May 2008 19:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:51

Verkeer en Waterstaat werkt sinds medio jaren negentig samen met verschillende overheidspartners in de Volksrepubliek. Huizinga’s werkbezoek is bedoeld om deze banden te bestendigen.De staatssecretaris zet zich ook in voor Nederlandse bedrijven. Ze opent in Shanghai, de tweede halteplaats na Peking, samen met de Chinese vice–minister van Waterbeheer de RAI Aquatech. Het is voor het eerst dat deze internationale beurs, die jaarlijks in Amsterdam is, in China plaatsheeft.

„Water in China is hot. Er zijn grote problemen met drinkwater, afvalwater en industriële waterzuivering maar dat is tegelijk een uitdaging en een opkomende markt voor Nederlandse bedrijven”, zegt Annemieke van Zuylen van het Netherlands Water Partnership (NWP) waarin de Nederlandse watersector samenwerkt. Een NWP–handelsmissie is momenteel al in China.

Huizinga’s gastheren hebben laten weten dat het werkbezoek ondanks de aardbevingsramp in Sichuan kan doorgaan. Een voorgenomen bezoek van Rijkswaterstaatbaas Bert Keijts aan de provinciale hoofdstad Chengdu is wel geschrapt.

De ChristenUnie–bewindsvrouw, voorlopig het eerste en enige kabinetslid dat het gastland van de Olympische Spelen bezoekt, is met haar delegatie geïnformeerd over de mensenrechtensituatie in China door de mensenrechtenambassadeur van Buitenlandse Zaken. Ook Amnesty International heeft een briefing verzorgd, op uitnodiging van het ministerie zelf.

Volgens Tweede Kamerlid Voordewind, een partijgenoot van Huizinga die heeft gepleit voor een Nederlandse boycot van de openingsceremonie van de Spelen „heeft zij hem donderdag ’toegezegd en verzekerd’ dat zij de mensenrechtensituatie in China met haar gastheren zal aansnijden. Vooral wat betreft het verdrijven van mensen uit hun huis voor de bouw van het Olympisch dorp in Peking en de geboden compensatie daarvoor. Amnesty heeft die kwestie in een rapport aangesneden, aldus Voordewind.

Huizinga zal zondag in Peking een kerkdienst bijwonen zoals zij dat gewend is te doen, aldus haar woordvoerster. Het bezoek is op persoonlijke titel en maakt geen deel uit van het officiële werkbezoek. Het communistische China heeft vrijheid van religie maar kent door de overheid gecontroleerde kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer