Interpay: Pinautomaat moet beter beveiligd
Interpay wil dat fabrikanten van betaalautomaten extra maatregelen nemen om hun apparatuur te beveiligen.
De betaalorganisatie heeft daarover overlegd met de fabrikanten ter voorkoming van nieuwe bankpasfraude. Directe aanleiding voor het beraad is de vorige week ontdekte fraude bij een onbemand tankstation in het Brabantse Veghel, aldus een woordvoerster van Interpay donderdag.
In Veghel zijn meer dan honderd pinpassen gekopieerd via de betaalautomaat op het tankstation. In totaal is voor een bedrag van 170 duizend euro met de passen buitgemaakt. In juni kwam voor het eerst aan het licht dat bankpassen waren gekopieerd. Het ging toen onder meer om een medewerker van een Amsterdams pompstation die passen achter de balie kopieerde.
Interpay wil in de Veghelse zaak niet spreken van een zwakke plek in het betalingsverkeer. „Het was wel zo dat toen we van deze nieuwe vorm van fraude bij de onbemande pomp hoorden, dachten: Hier kunnen we wat mee”, zo stelt de woordvoerster.
Met de fabrikanten is afgesproken dat bekeken wordt welke extra maatregelen nodig zijn om de onbemande betaalautomaten beter te beveiligen. „In sommige gevallen zijn ze al verzegeld of uitgerust met een alarm. Toch denken we aan aanvullende maatregelen”, aldus de woordvoerster van Interpay.
Volgens hoofd verkoop R. Zantman van apparatenfabrikant Tokheim was het spoedberaad nodig om duidelijkheid te krijgen van Interpay over de eisen die aan betaalautomaten worden gesteld. Interpay is behalve voor de afwikkeling van het betalingsverkeer tevens verantwoordelijk voor de goedkeuring van betaalapparatuur.
„We zijn tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat extra maatregelen nodig zijn om de betaalapparatuur beter te beschermen”, aldus Zantheim. Hij denkt vooral aan cameratoezicht bij de onbemande pompen en alarm op de apparatuur. „Het is in Veghel een zwakke plek gebleken, maar het is pas de eerste keer dat we dit meemaken.”